Betogers komen in Krakau bijeen om zich uit te spreken tegen de omstreden mediawet
NOS Nieuws

Protest in tientallen Poolse steden tegen omstreden mediawet

In meer dan honderd Poolse gemeenten zijn mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de omstreden mediawet, die op vrijdag is aangenomen door het Poolse parlement.

Met de wet wil de regering onder leiding van de rechts-nationalistische partij PiS voorkomen dat bedrijven van buiten de EU een meerderheidsbelang hebben in Poolse mediabedrijven. Volgens critici is de wet gericht tegen de kritische nieuwszender TVN, die voor een groot deel in handen is van het Amerikaanse mediabedrijf Discovery.

TVN noemt de wet "een aanslag op de mediavrijheid". De zender is een petitie gestart die president Andrzej Duda, die nauwe banden heeft met PiS, oproept om de wet niet te ondertekenen. Al zeker 900.000 mensen hebben de petitie ondertekend.

Bij een protest in Warschau spreken oppositieleider Donald Tusk en de burgemeester van Warschau zich uit over de omstreden mediawet:

'Als we samen zijn, als we solidair zijn, zullen we winnen'

Bogdan Klich, senator en lid van de oppositie, nam deel aan het protest in Krakau. "Dit gaat niet alleen over de toekomst van TVN", zei hij bij de protestbijeenkomst in de op een na grootste stad van Polen. "Het gaat over de toekomst van de vrijheid van meningsuiting en van de democratie."

Onverwachtse stemming

De mediawet was in augustus al aangenomen door het Poolse parlement, de Sejm, waar PiS een meerderheid heeft. Maar een maand later werd de wet in de Senaat verworpen; daar is de PiS in de minderheid. Om die blokkade van de Senaat te overrulen, moest de wet nogmaals aangenomen worden door de Sejm.

Dat is vrijdag dus gebeurd. De stemming was onverwachts: hij stond niet op de agenda van het lagerhuis en werd op het laatste moment besproken en behandeld. Dat duurde slechts een paar minuten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl