NOS Nieuws

Opnieuw energiebedrijf failliet, vijfde bedrijf dat omvalt door hoge prijzen

Het Friese Fenor Energie vraagt faillissement aan vanwege de hoge energieprijzen. Het energiebedrijf leverde gas en elektriciteit aan 36.000 klanten. Het is het vijfde energiebedrijf dat in korte tijd omvalt of stopt vanwege de stijging van de energieprijzen.

Door de financiële problemen kan Fenor de levering van energie niet meer garanderen. Er moet voor 30 december een andere energieleverancier gevonden worden om de klanten over te nemen. Lukt dat niet dan worden de klanten verdeeld over andere leveranciers.

Samen 160.000 klanten

Inmiddels heeft toezichthouder ACM sinds oktober van zes energiebedrijven de leveringsvergunning ingetrokken. Bij vijf spelen de hoge energieprijzen een belangrijke rol in de financiële problemen van de bedrijven.

Het gaat om middelgrote bedrijven als Welkom Energie, SEPA Green Energy, Anode en nu dus Fenor. Daarnaast heeft ook het kleine Enstroga de toezichthouder gevraagd de vergunning in te trekken omdat het de leveringen niet meer kon garanderen.

Naast die vijf is de kleine leverancier Allure Energie vorige maand failliet gegaan. Dat kwam niet door de hoge prijzen, maar door een juridisch conflict.

Fenor is na Welkom Energie het grootste bedrijf dat ten onder gaat door de hoge prijzen. De vijf bedrijven die door de energieprijzen in de problemen kwamen hadden samen 160.000 klanten.

Dit is waarom de prijs van gas zo hard is gestegen:

Waarom de prijs van gas zó hard stijgt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl