Orkun Kökcu van Feyenoord baalt

Feyenoord uit de beker na nederlaag bij FC Twente: 'Sfeer is dramatisch'

Feyenoord is in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi uitgeschakeld door FC Twente. De Rotterdamse club ging in een aantrekkelijk duel in Enschede met 2-1 onderuit. De winnende goal viel in de 114de minuut.

Normaal is Cyriel Dessers het goudhaantje van de wedstrijd, nu was dat aan de kant van de Tukkers Manfred Ugalde. Hij knalde Twente naar de achtste finales van de beker na een (al dan niet bewust) teruggelegde voorzet door Denilho Cleonise.

Voor Feyenoord is de uitschakeling ook een klap richting zondag, wanneer de Klassieker tegen Ajax op het programma staat. "Het mag duidelijk zijn dat de sfeer in de kleedkamer dramatisch is", vertelde Justin Bijlow, die een foutje maakte waaruit de 1-1 viel, na afloop.

Vuurwerk

Vanaf het eerste fluitsignaal was het een leuke wedstrijd met behoorlijk wat kansen voor beide ploegen, die aanvallend speelden. Hoewel dat startsignaal eventjes op zich liet wachten, vanwege een enorm vuurwerk buiten (en ook een beetje binnen) het stadion. Een smeulend stukje vuurpijl moet nog even met een schep worden verwijderd.

Bekijk in de carrousel de reacties van Justin Bijlow, Lars Unnerstall, Arne Slot en Ron Jans:

Feyenoord-trainer Arne Slot liet Dessers en Alireza Jahanbakhsh, die de plaats rechts voorin van Jens Toornstra innam, in de basis beginnen. Het bleek geen verkeerde zet; de Iraniër was dicht bij de 1-0, maar zijn gekruiste schot knalde tegen de binnenkant van de paal. In de tweede helft zou hij opnieuw de paal raken.

Kort ná rust kwam Feyenoord op voorsprong. Na een mooie aanval over rechts schoot Dessers de bal uit een voorzet van Marcus Pedersen, ingevallen voor Gernot Trauner, hoog in het doel.

Foutje Bijlow

Lang was Feyenoord op jacht om de score te verdubbelen, maar een moment van onoplettendheid werd de Rotterdamse ploeg fataal. De gelijkmaker van Twente, ruim tien minuten voor tijd, kwam tot stand door een foutje van Bijlow.

De doelman rende zijn goal uit om op de rand van het zestienmetergebied een slecht gekopte bal op te pakken, maar was te laat. De teruggetrokken voorzet kwam met enig fortuin voor de voeten van Giovanni Troupée, die in een (half)leeg doel 1-1 maakte.

Giovanni Troupee (FC Twente) maakt de 1-1

In de jacht op de overwinning kwam Toornstra vijf minuten voor tijd binnen de lijnen bij Feyenoord. In blessuretijd loste Reiss Nelson nog een schot, maar die ging recht op Twente-keeper Lars Unnerstall af. Dat betekende verlengen.

Daarin droomde Dessers al van een weergaloze, winnende treffer - hij poogde een omhaal, maar miste de bal - maar daarentegen scoorde Ugalde. In de allerlaatste seconden dacht invaller Naoufal Bannis alsnog 2-2 te maken, maar de inzet van de spits op een paar meter voor het doel werd geblokt.

De laatste keer dat Feyenoord al in de tweede ronde werd uitgeschakeld, was in het seizoen 2014/2015. "Het is frustrerend dat je zoveel dingen goed doet, maar na afloop met lege handen staat", aldus Slot na afloop.

Geen stunt in Harkema

Waar de amateurs van Excelsior Maassluis dinsdag nog hadden gestunt op bezoek bij FC Emmen (1-0), bleef die verrassing in het duel tussen Harkemase Boys en RKC Waalwijk uit. De eredivisionist ging in Harkema eenvoudig met de zege aan de haal: 5-0.

Harkema hield het nog lang vol, maar in de laatste vijf minuten voor rust sloeg RKC twee keer toe via Yassin Oukili en Finn Stokkers. Die laatste maakte er in de tweede helft ook 3-0 van en Thierry Lutonda en Saïd Bakari mochten kort voor tijd ook nog doelpunten bijschrijven.

Bij FC Twente-Feyenoord werden drie ballen op de paal geramd. Bekijk de andere statistieken van het duel tussen de twee eredivisionisten: