AZ viert de snelle openingstreffer

AZ bekert verder na zakelijke overwinning op Heracles (4-1)

AZ heeft zich ten koste van Heracles geplaatst voor de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi. Drie dagen na de verrassende overwinning tegen Ajax waren de Alkmaarders op eigen veld met 4-1 te sterk voor de ploeg uit Almelo.

Heracles-trainer Frank Wormuth had, met het oog op de belangrijke competitieduels met Groningen en Cambuur, zijn ploeg op maar liefst negen plaatsen gewijzigd.

De bezoekers kregen direct een tik; binnen twee minuten kwam AZ al op voorsprong. Vangelis Pavlidis kreeg op de rand van de zestien genoeg ruimte om te kappen en te draaien, waarna de Griek de bal in de verre hoek achter Heracles-doelman Koen Bucker schoot.

Beauty Karlsson

Vlak daarna kreeg Heracles een goede kans op de gelijkmaker, maar het schot van Orestis Kiomourtzoglou werd knap gekeerd door Peter Vindahl Jensen.

Voor rust verdubbelde Jesper Karlsson de score met een prachtig doelpunt. De Zweed, die deze week zijn contract in Alkmaar tot medio 2026 verlengde, zette de aanval zelf op en nam een voorzet van Yukinari Sugawara vol op zijn wreef. Bucker was opnieuw kansloos.

Jesper Karlsson

Een paar minuten later deed Heracles wel iets terug. Bilal Basacikoglu, die eerder in de wedstrijd al een keer hoog over had geschoten, ramde de bal dit keer met een vlammend afstandsschot in de kruising: 2-1.

Na rust probeerde Heracles door te drukken. Dat lukte niet, ondanks het tamme spel van AZ en een nieuwe kans voor Basacikoglu.

Een kwartier voor tijd boorde Karlsson de hoop van de Almeloërs definitief de grond in. De Zweed kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied en tikte simpel binnen. De 18-jarige invaller Yusuf Barasi maakte daarna nog 4-1 van.