1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Acht doden in kaarsenfabriek door tornado Kentucky

In de kaarsenfabriek in de Amerikaanse plaats Mayfield (Kentucky) die dit weekend door een tornado werd verwoest zijn acht medewerkers om het leven gekomen. Naar nog eens acht mensen wordt nog gezocht, zegt een woordvoerder van de fabriek.

Mayfield werd afgelopen zaterdag hard geraakt door het noodweer; de kaarsenfabriek stortte in. Ook in vijf andere staten hebben verschillende tornado's verwoestingen aangericht. Het aantal dodelijke slachtoffers nadert de honderd, met name in Kentucky zijn veel slachtoffers.

President Biden heeft het natuurgeweld in de staat officieel tot "een grote federale ramp" verklaard, zegt een woordvoerder. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor federale steun vanuit Washington. De gouverneur van Kentucky had daar een verzoek voor ingediend.

Minder doden dan verwacht

Aanvankelijk was niet duidelijk hoeveel van de 110 medewerkers in de kaarsenfabriek aanwezig waren toen het dak instortte. De autoriteiten vreesden daarom voor veel slachtoffers en waarschuwden dat het totale aantal doden zou kunnen oplopen tot boven de honderd.

Nadat enkele uren latere veertig slachtoffers onder het puin vandaan waren gehaald en tientallen medewerkers waren gelokaliseerd, werden de cijfers bijgesteld naar beneden. "In de eerste berichten werd rekening gehouden met misschien wel zeventig doden", zegt de een woordvoerder van de fabriek. "Elk slachtoffer is er één te veel, maar we danken God dat het aantal veel, veel minder blijkt te zijn."

Het grootste deel van het aanwezige personeel overleefde het natuurgeweld door te schuilen in een tornadoschuilplaats. "Toen het noodweer voorbij was, hebben ze de fabriek verlaten en zijn naar huis gegaan. Zonder stroom en een vaste telefoonlijn waren ze in eerste instantie moeilijk te bereiken", legt hij uit. "We hopen dat we de acht vermisten ook vinden als we bij hen thuis gaan zoeken."

Dit zijn beelden van zaterdag uit Mayfield:

Dronebeeld uit Kentucky, dit stadje is weggevaagd

Tot nu toe zijn er in Kentucky en de vier andere getroffen staten 84 doden geteld, onder wie twee kinderen. Verwacht wordt dat dat aantal nog zal oplopen, omdat er nog tientallen mensen worden vermist.

De tornado's hebben over een afstand van ruim 300 kilometer grote ravage aangericht. Meer dan duizend huizen zijn met de grond gelijk gemaakt en hele gebieden zitten zonder stroom. Reddingswerkers zoeken met reddingshonden onder het puin naar slachtoffers.

Giften en goederen

Inmiddels komt de hulpverlening langzaam op gang. Het leger is ingezet om de burgers te helpen bij het opruimen van de ravage die de tornado's hebben veroorzaakt. Overheidsinstanties, non-profitorganisaties en particulieren uit het hele land zijn inzamelingsacties begonnen en brengen water, eten, dekens en generatoren naar het getroffen gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl