Een vrouw inspecteert schade in Mayfield, Kentucky EPA

De tornado's en het extreme noodweer hebben in de Amerikaanse staat Kentucky aan tientallen mensen het leven gekost. Gouverneur Beshear van de staat zegt dat het dodental boven de zeventig ligt en naar verwachting zal oplopen tot meer dan honderd.

Hij spreekt van de meest verwoestende tornado uit de geschiedenis van Kentucky en heeft de noodtoestand afgekondigd, waardoor er extra geld vrijkomt voor noodhulp. De tornado was actief in een gebied van ruim 350 kilometer lang, bijna 57.000 mensen zitten zonder stroom.

President Biden heeft de getroffen staten, zes in totaal, steun toegezegd van de federale overheid. Hij zei dat zijn regering er alles aan zal doen om te helpen. Biden spreekt van een van de ergste tornado's in de Amerikaanse geschiedenis.

Een verslaggever van lokale nieuwszender WDBR News meldt op Twitter dat de stad Mayfield in Kentucky zo goed als weggevaagd is. "Zo'n beetje elk gebouw is vernietigd." In de stad wonen bijna 10.000 mensen.

Dit zijn dronebeelden uit Mayfield:

Dronebeeld van schade door tornado bij daglicht, stadje weggevaagd

Eerder was al duidelijk dat het dak van een kaarsenfabriek in Mayfield was ingestort, waar op dat moment 110 mensen aanwezig waren. Dat kwam terecht op medewerkers, gevreesd wordt dat tientallen van hen het niet hebben overleefd. De politie heeft tot dusver veertig mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Verslaggevers en journalisten die ter plekke zijn, twitteren beeldmateriaal van de ravage in Mayfield:

De landelijke weerdienst zegt dat er 36 tornado's zijn gemeld die de staten Illinois, Kentucky, Tennessee, Missouri en Arkansas en Mississippi hebben geteisterd.

In een magazijn van webwinkel Amazon in Edwardsville in Illinois zijn zeker zes mensen omgekomen nadat het dak was ingestort. Onduidelijk is nog of dat door een tornado kwam of door ander noodweer.

Verschillende mensen zitten in dat magazijn nog vast. Er wordt gevreesd voor tientallen dodelijke slachtoffers.

STER reclame