Reuters
NOS NieuwsAangepast

Tornado's richten verwoesting aan in Kentucky, vrees voor tientallen doden

In de Amerikaanse staat Kentucky zijn door extreem noodweer waarschijnlijk tientallen doden gevallen. Gouverneur Beshear zei op een persconferentie dat er door meerdere tornado's hoogstwaarschijnlijk zeker vijftig mensen om het leven zijn gekomen, maar dat hij vreest voor zeventig tot honderd doden.

Volgens de gouverneur is het een van de zwaarste gevallen van noodweer die Kentucky ooit heeft meegemaakt. De tornado's bewogen zich onafgebroken over een afstand van ruim 300 kilometer over de grond, wat volgens Beshear niet eerder is vertoond in zijn staat.

Er is schade in meer dan tien county's in de staat. De hardst geraakte county is Graves in het uiterste westen van Kentucky. Daar hield een tornado huis in de stad Mayfield. Zo stortte het dak van een kaarsenfabriek in en kwam het terecht op medewerkers, die zo om het leven kwamen.

Op beelden is te zien hoe groot de verwoesting is op sommige plaatsen in Kentucky en Tennessee:

Enorme verwoesting in Kentucky door noodweer

Beshear heeft de noodtoestand uitgeroepen in Kentucky, waardoor er extra geld vrijkomt voor onder meer noodhulp. Bijna 57.000 mensen zitten zonder stroom.

Ook in andere staten in de Verenigde Staten vielen slachtoffers door noodweer. In Tennessee kwamen drie mensen om het leven, in Missouri viel een dode toen een tornado huizen in een woonwijk verwoestte en in Arkansas richtte een andere tornado grote schade aan een verzorgingstehuis aan.

Daarbij kwam zeker één persoon om het leven en kwamen twintig mensen vast te zitten tussen het puin van het ingestorte gebouw in het dorp Monette. De vastzittende slachtoffers werden binnen twee uur bevrijd door de brandweer. Vijf van hen raakten zwaargewond.

Beelden van de schade in Arkansas, Illinois en Missouri:

Zware schade door tornado's in de VS

Ook andere gebouwen in Monette raakten beschadigd door de tornado. 30 kilometer verderop, in Truman, werd eveneens een verzorgingstehuis beschadigd door het noodweer, maar daarbij raakte niemand gewond.

In het zuiden van Illinois stortte het dak van een magazijn van Amazon in, waardoor medewerkers vast kwamen te zitten. Zo'n honderd mensen waren op dat moment bezig met hun nachtdienst. Het is onduidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen, al is het volgens de hulpdiensten een "incident met veel slachtoffers".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl