1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Verslag uit rampgebied Kentucky: 'Brede strook van verwoesting dwars over Mayfield'

In het stadje Mayfield in de staat Kentucky, dat zwaar is getroffen door een reeks tornado's, komt de hulpverlening maar traag op gang, ziet correspondent Lucas Waagmeester die gisteravond in het rampgebied arriveerde. "Het is voor hulpdiensten zeer ingewikkeld om met groot materieel in dit afgelegen gebied te komen." Er wordt nog altijd gezocht naar overlevenden.

Inmiddels zijn verschillende ploegen van de brandweer uit andere delen van de staat Kentucky aangekomen. Zij halen stroomkabels van de weg en helpen de lokale brandweer met reddingswerk.

Kentucky is een van de zes Amerikaanse staten die vrijdagavond en -nacht werden getroffen door een reeks tornado's. Het dodental in Kentucky, Mississippi, Arkansas, Tennessee, Illinois en Missouri staat nu op zeker 84.

Hele gebouwen zijn door de tornado's verplaatst, vertelt Waagmeester:

Correspondent Lucas Waagmeester: 'Apocalyptisch beeld hier'

Waagmeester ziet dat het natuurgeweld een ravage heeft aangericht in Mayfield. "Er is een brede strook van verwoesting te zien die dwars over het stadje ligt. In de hoofdstraat liggen zware bakstenen van gebouwen die van boven tot beneden zijn ingestort. We reden langs een klein schoolgebouwtje dat volledig is opgetild door de wind en midden op de weg weer is neergekomen. De stoelen en bankjes staan nog op hun plek."

Vooral de staat Kentucky is hard getroffen door het noodweer. Zeker zeventig mensen kwamen hier om het leven, maar de verwachting is dat het dodental verder zal oplopen. Gouverneur Beshear van de staat spreekt van de meest verwoestende tornado uit de geschiedenis van Kentucky.

Op deze satellietbeelden is te zien wat voor schade de tornado's in Mayfield hebben veroorzaakt:

  • AFP
    Een samenvoeging van satellietbeeld uit 2017, en nadat de tornado over Mayfield raasde
  • AFP
    Een samenvoeging van satellietbeeld uit 2017, en nadat de tornado over Mayfield raasde
  • AFP
    Een samenvoeging van satellietbeeld uit 2017, en nadat de tornado over Mayfield raasde

Wat de correspondent opvalt in het rampgebied, is het contrast. "Op sommige plekken is er totale verwoesting, maar honderd meter verderop staat alles nog overeind en brandt het licht."

Er zijn vrijdagavond en -nacht zeker 22 tornado's geteld. Sommige haalden windsnelheden van ruim 300 kilometer per uur. Volgens Waagmeester konden er zo veel slachtoffers vallen omdat de staten volkomen verrast waren door het noodweer. "Een tornado kun je heel slecht voorspellen. Het komt in de nacht en ineens is dat gigantische natuurgeweld om je heen."

Door het noodweer is ook het dak van een kaarsenfabriek in Mayfield ingestort. Op dat moment waren 110 mensen aanwezig. Gevreesd wordt dat tientallen van hen het niet hebben overleefd.

Een werknemer die gered werd nadat ze twee uur onder het puin had gelegen, zei tegen persbureau AP dat ze dag en nacht bezig waren met het maken van kaarsen voor de feestdagen toen ze werden overvallen door de tornado. "Het hele gebouw schudde. Toen, boem, alles klapte in."

De ravage is groot, de verslagenheid onder de bewoners ook:

Verslagenheid onder bewoners rampgebied: 'Ik leef nog, maar ik ben alles kwijt'

De toegangswegen naar de kaarsenfabriek in Mayfield zijn inmiddels afgesloten. Waagmeester: "Er is nog een reddingsoperatie bezig maar het publiek wordt weggehouden."

Bewoners van Mayfield vertellen dat ze in shock zijn. "Mijn hele buurt is weggevaagd", zei een inwoner tegen CNN. Inmiddels zijn inzamelingsacties gestart voor de getroffenen. Ook worden er vandaag speciale kerkdiensten gehouden voor de slachtoffers.

Van een magazijn van webwinkel Amazon in Edwardsville in Illinois stortten het dak en een deel van de muren in toen het gebied getroffen werd door de tornado's. Daarbij kwamen zeker zes mensen om. Het is onbekend hoeveel mensen er in het gebouw aan het werk waren toen vrijdag rond 20.30 uur (lokale tijd) uur een tornado boven het gebouw raasde. De politie zei eerder ervan uit te gaan dat ongeveer vijftig mensen in het magazijn waren.

Dit zijn beelden van gisteren uit Mayfield:

Dronebeeld uit Kentucky, dit stadje is weggevaagd

Reddingswerkers konden niet gelijk beginnen met zoeken omdat de vloer onder water stond en er elektrocutiegevaar was. Doordat het nog altijd hard waait, verloopt de reddingsoperatie moeizaam.

Bij het magazijn staan collega's en familieleden gespannen te wachten op nieuws. Een van hen is de 23-jarige Amazon-bezorger Emily Epperson van wie een collega nog vermist wordt. "We zijn zo bezorgd omdat we dachten dat hij inmiddels gevonden zou zijn", zegt ze tegen persbureau Reuters.

Amazon-baas Jeff Bezos laat in een reactie weten dat hij diepbedroefd is door wat er is gebeurd. Hij schrijft in een verklaring dat hij de werknemers zal bijstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl