Inwoners van Mayfield, vermoedelijk in de resten van hun huis AFP

In de Verenigde Staten wordt nog gezocht naar slachtoffers van de zeker 22 tornado's die zes staten hebben getroffen. Gouverneur Beshear van de zwaar getroffen staat Kentucky heeft bekendgemaakt dat alleen in zijn staat meer dan tachtig doden zijn geteld. Aan het eind van de dag zullen dat er volgens hem meer dan honderd zijn. Ook in andere staten vielen doden, bij elkaar enkele tientallen.

In Kentucky zijn hele dorpen verdwenen. "Je moet niet denken dat je van deur tot deur kunt gaan om te checken of iedereen oké is, zei Beshear. "Er zijn geen deuren. De vraag is of er iemand onder het puin van de vele ingestorte bouwwerken ligt."

Er is ook nog geen overzicht van het aantal vermisten. Beshear zelf heeft familie in Dawson Springs, een dorp met 2700 inwoners. De lijst met vermisten daar telt acht kantjes. "Het is verschrikkelijk."

Verslagenheid onder bewoners rampgebied: 'Ik leef nog, maar ik ben alles kwijt'

In het stadje Mayfield wordt nog gezocht tussen de resten van een kaarsenfabriek. Op het moment dat het dak instortte, waren daar 110 mensen aan het werk. 40 van hen zijn gered. "We moesten over overleden slachtoffers kruipen om bij levende mensen te komen", zei de brandweercommandant.

Brandweerlieden zoeken naar slachtoffers in de kaarsenfabriek AFP

Kyanna Parsons-Perez werkte in de kaarsenfabriek. Net voordat een tornado toesloeg begon de verlichting te flikkeren, zegt ze tegen het persbureau AP. Daarna voelde ze een windvlaag, druk op haar oren en: "Boem. Alles kwam naar beneden." Ze kwam vast te zitten onder 1,5 meter puin. Het duurde zeker twee uur voordat reddingswerkers haar konden bevrijden. "Ik dacht niet dat ik het zou halen."

Correspondent Lucas Waagmeester is in het rampgebied in Kentucky. Hij is verrast door het contrast dat hij aantrof: "Op sommige plekken is er totale verwoesting, maar honderd meter verderop staat alles nog overeind en brandt licht."

Hij ziet dat de hulp maar moeizaam op gang komt. "We komen wel wat brandweerploegen tegen uit de wijde omgeving, wat groepjes vrijwilligers, maar er is bijvoorbeeld nog helemaal geen zwaar materieel. Er zijn ook heel weinig mensen."

Waagmeester komt er ook een vrouw tegen die op zoek is naar haar hond die is weggelopen toen hun huis werd geraakt door een tornado:

'Loopt daar je hond?'

Een meteoroloog van de Northern Illinois University, Victor Gensini, zegt dat een van de tornado's mogelijk de langste was die ooit is waargenomen. Deze trok een spoor van bijna 400 kilometer.

STER reclame