De vrouw in gele regenjas veroorzaakt in de eerste etappe van de Tour een massale valpartij. NOS

De vrouw die afgelopen jaar een massale valpartij veroorzaakte in de Tour de France moet een geldboete van 1200 euro betalen. Dat heeft de rechter in het Franse Brest bepaald.

Bij de straf is afgeweken van de eis van het Franse Openbaar Ministerie: een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

De 31-jarige vrouw werd aangeklaagd door wielervakbond CPA voor het veroorzaken van een valpartij waarbij zo'n vijftig renners betrokken waren. Ze was op iets meer dan veertig kilometer voor de finish een stukje de weg opgestapt met een kartonnen bord waarop ze haar grootouders begroette: 'Allez Opi Omi'.

Massale valpartij in Tour de France na botsing met toeschouwer

Jumbo-Visma-renner Tony Martin kon het bord niet ontwijken en ging als eerste tegen het asfalt, waarna de een na de ander onderuitging. Martin en onder anderen de Spanjaard Marc Soler liepen zware verwondingen op.

'Stommiteit'

Enkele dagen na het incident zei de veroorzaakster van de valpartij zich te schamen voor - wat ze noemt - haar stommiteit. Ook zei ze destijds bezorgd en angstig te zijn door alle media-aandacht die vervolgens ontstaan is.

STER reclame