De vrouw in gele regenjas veroorzaakt in de eerste etappe van de Tour een massale valpartij. NOS

De 'boete' van 1 euro die de wielervakbond bepleit, is de minste van de zorgen voor de vrouw die een massale valpartij veroorzaakte in de eerste etappe van de Tour de France. Het Franse Openbaar Ministerie eiste donderdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

De 31-jarige vrouw werd aangeklaagd door wielervakbond CPA voor het veroorzaken van een crash waarbij zo'n vijftig renners betrokken waren. Ze was op iets meer dan veertig kilometer voor de finish een stukje de weg opgestapt met een kartonnen bord waarop ze haar grootouders begroette: 'Allez Opi Omi'.

Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge reageerde bij de Tour-presentatie op de rechtszaak:

Jumbo steunt rechtszaak tegen toeschouwer niet: 'We kunnen haar beter ambassadeur maken'

Jumbo-Visma-renner Tony Martin kon het bord niet ontwijken en ging als eerste tegen het asfalt, waarna de een na de ander onderuitging. Martin en onder anderen de Spanjaard Marc Soler liepen zware verwondingen op.

Massale valpartij in Tour de France na botsing met toeschouwer

De vrouw meldde zich enkele dagen na de valpartij bij de politie en wordt vervolgd voor "het in gevaar brengen van anderen" en "het toebrengen van onopzettelijke verwondingen die een arbeidsongeschiktheid van maximaal drie maanden tot gevolg hebben gehad".

De plaatsvervangend openbare aanklager zei donderdag in de rechtbank van Brest dat de vrouw "het gevaar van haar gedrag" had ingezien en "spijt had betuigd". Dat weerhield het OM er niet van een voorwaardelijke celstraf te eisen.

De uitspraak in de zaak wordt op 9 december verwacht.

STER reclame