De vrouw in gele regenjas veroorzaakt in de eerste etappe van de Tour een massale valpartij. NOS
Tour

De vrouw die tijdens de eerste etappe van de Tour de France voor een massale valpartij zorgde, schaamt zich voor - wat ze noemt - haar stommiteit. Ook zegt ze bezorgd en angstig te zijn door alle media-aandacht die na het incident is ontstaan, zo verklaarde de aanklager op een persconferentie.

De toeschouwer, een 30-jarige Franse vrouw, werd na vijf dagen aangehouden op een politiebureau in Landerneau, Bretagne, de regio in het noordwesten van Frankrijk waar dit jaar de eerste vier etappes van 's werelds grootste wielerevenement zijn gehouden.

Inmiddels is de vrouw door de politie overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Brest. Op 14 oktober moet ze voor de rechter verschijnen.

'Allez Opi Omi'

De vrouw was op iets meer dan veertig kilometer voor de finish van de eerste etappe plots een stukje de weg opgestapt met een kartonnen bord waarop ze haar grootouders begroette: 'Allez Opi Omi'.

De Duitse wielrenner Tony Martin kon het bord niet ontwijken en ging als eerste tegen het asfalt. Vrijwel de voltallige ploeg van Jumbo-Visma duikelde over hem heen en tientallen andere renners wachtte hetzelfde lot.

Massale valpartij in Tour de France na botsing met toeschouwer

De politie deed een oproep om naar aanleiding van het ongeluk kalm en redelijk te blijven op sociale media. Een oproep van de politie op Facebook leidde tot meer dan vierduizend reacties, waarvan sommige volgens een woordvoerder "neigden naar het oproepen tot geweld".

'Respecteer de renners'

Tourdirecteur Christian Prudhomme heeft de aanklacht tegen de vrouw namens de Tour ingetrokken. Hij vindt dat de zaak al voldoende aandacht heeft gekregen.

Prudhomme hoopt dat het ongeval mensen wel weer bewust maakt van de veiligheid van de renners. "Houd je kind en huisdier bij je als je naar de Tour komt en steek voorzichtig de weg over, maar bovenal: respecteer de renners. Zij zijn de enigen die live tv-aandacht verdienen."

STER reclame