De vrouw in gele regenjas veroorzaakt in de eerste etappe van de Tour een massale valpartij. NOS
Tour

De Franse politie heeft de toeschouwer die zaterdag in de Ronde van Frankrijk een massale valpartij veroorzaakte, weten op te sporen.

De vrouw, een 30-jarige Française, is aangehouden en zit nu in de Bretonse plaats Landerneau in voorlopige hechtenis. Dat heeft de Franse omroep RTL gemeld.

Kartonnen bord

De vrouw was op iets meer dan veertig kilometer voor de finish van de eerste etappe plots een stukje de weg opgestapt met een kartonnen bord waarop ze haar grootouders begroette: 'Allez Opi Omi'.

De Duitse wielrenner Tony Martin kon het bord niet ontwijken en ging als eerste tegen het asfalt. Vrijwel de voltallige ploeg van Jumbo-Visma duikelde over hem heen en tientallen andere renners wachtte hetzelfde lot.

Massale valpartij in Tour de France na botsing met toeschouwer

Pierre-Yves Thouault, adjunct-directeur van de Ronde van Frankrijk, zei na afloop van de etappe dat de Tourorganisatie een klacht had ingediend tegen de veroorzaker van de valpartij, terwijl de politie 's avonds via Facebook getuigen van de crash opriep zich te melden.

"Er werden vervolgens verschillende getuigenissen verzameld", aldus aanklager Camille Miansoni. Aan de hand daarvan heeft de politie de zich schuilhoudende vrouw kunnen oppakken.

Ze wordt beschuldigd van het in gevaar brengen van de openbare veiligheid. Haar hangt een boete van 1.500 euro boven het hoofd.

Als Jasha Sütterlin, die als gevolg van de val de Tour moest verlaten, ook een aanklacht indient, kan de boete hoger uitvallen.

STER reclame