De internationale wielervakbond CPA heeft donderdag gepleit voor een symbolisch boetebedrag van 1 euro voor de vrouw die op 26 juni een grote valpartij veroorzaakte in de eerste etappe van de Tour de France.

De vrouw was op iets meer dan veertig kilometer voor de finish een stukje de weg opgestapt met een kartonnen bord waarop ze haar grootouders begroette: 'Allez Opi Omi'. De Duitse wielrenner Tony Martin kon het bord niet ontwijken en ging als eerste tegen het asfalt met een massale valpartij als gevolg.

De vrouw in gele regenjas veroorzaakt in de eerste etappe van de Tour een massale valpartij. NOS

De vrouw, die zich naar eigen zeggen schaamt voor haar stommiteit, werd enkele dagen na de valpartij aangehouden. Tourorganisator ASO diende een aanklacht in, maar trok die later weer in. De klacht, die wielervakbond CPA op verzoek van de deelnemers aan de Tour de France had ingediend, bleef wel staan.

Donderdag, op de dag dat het parcours van de Tour de France van 2022 wordt gepresenteerd, verschijnt de vrouw voor de rechter.

"We weten zeker dat de toeschouwer niet de intentie had om iemand te verwonden, maar door haar onvoorzichtigheid bracht ze wel de gezondheid en het seizoen van meer dan één van onze leden in gevaar", zegt voorzitter Gianni Bugno van de vakbond.

Massale valpartij in Tour de France na botsing met toeschouwer

Martin (36) besloot onlangs zijn carrière te beëindigen. De Duitser had weliswaar een doorlopend contract bij Jumbo-Visma, maar stopt omdat hij zich zorgen maakt over de veiligheid.

"De zware valpartijen dit jaar hebben mij ook genoopt mezelf af te vragen of ik er nog wel klaar voor was om me opnieuw bloot te stellen aan de gevaren die aan onze sport kleven", zei Martin. "Ik heb besloten dat ik dat niet meer wil, vooral omdat de veiligheid ondanks alle discussies niet verbeterd is."

STER reclame