Werelderfgoedstatus Waddenzee mogelijk in gevaar vanwege gaswinning
De werelderfgoedstatus van de Waddenzee is mogelijk in gevaar, omdat er plannen zijn om naar gas te boren bij Ternaard. Dat blijkt uit een brief van het Unesco Werelderfgoed Centrum die demissionair minister Schouten van Natuur heeft gedeeld met de Tweede Kamer.
Unesco maakt zich zorgen over de situatie en wil voor 15 januari 2022 informatie van Nederland hoe het kan dat er in principe toestemming is gegeven voor gaswinning in de Waddenzee.
Volgens de VN-organisatie zijn gasboringen onverenigbaar met de internationale verplichtingen die Nederland heeft om samen met Duitsland en Denemarken het werelderfgoed te beschermen, te behouden en aan volgende generaties over te dragen.
Omstreden
De Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM wil gas winnen voor de kust van het Friese Ternaard. Het boorplatform valt buiten het deel van de Waddenzee dat werelderfgoed is, maar er zijn zorgen over de effecten op de zeebodem en over het ecologisch evenwicht, schrijft het Werelderfgoed Centrum.
Gaswinning voor de kust van Ternaard is omstreden. Demissionair minister Blok van economische Zaken gaf eind augustus groen licht voor het boren. Als het plan definitief wordt goedgekeurd, dan kan er van 2023 tot en met 2037 gas worden gewonnen.
Maar natuurorganisaties, de Friese Provinciale Staten en de gemeente Noordoost-Friesland hebben protest aangetekend tegen de voorgenomen plannen. Ook een deel van Tweede Kamer is tegen. In september zei Blok dat er niet voor maart een definitief besluit komt.
Dat er geboord gaat worden, staat dus nog niet vast. Eerder deze week werd duidelijk dat informatie ontbreekt in het milieueffectrapport dat de NAM heeft laten maken. Zo ontbreekt informatie over bodemdaling in aardlagen en over het effect van gaswinning op de natuur.
Kabel van het windpark
Overigens heeft Unesco nog meer problemen met de omgang van Nederland met de Waddenzee. De organisatie is ook tegen de graaf- en bouwwerkzaamheden die nodig zijn om een windpark aan te leggen in het noordelijke deel van de zee.
Om de energie aan land te brengen moet een kabel aangelegd worden langs Schiermonnikoog. Het Werelderfgoed Centrum van Unesco is bezorgd over de biodiversiteit en wil ook over dat project meer weten.
Als de Nederlandse antwoorden niet bevredigend zijn, wordt de status van de Waddenzee op de eerstvolgende internationale vergadering van Unesco in juni 2022 besproken. Minister Schouten schrijft aan de Kamer dat Nederland in januari antwoord geeft op de waarschuwing van Unesco.
De gasbel bij Ternaard op een graphic van de Rijksoverheid: