ANP

Goedemorgen! Het is het weekend waarin veel Nederlanders Sinterklaas vieren, en de skipistes van Frankrijk en Oostenrijk opengaan. Ook komt Max Verstappen in actie tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Saudi-Arabië. In theorie zou hij kampioen kunnen worden.

De dag verloopt bewolkt met in de ochtend nog wat droge momenten. Vanuit het westen volgt later deze ochtend regen die naar het oosten toe trekt. Het wordt 4 tot 7 graden. De wind houdt zich rustig, in de loop van de middag trekt de zuidwestenwind aan naar matig tot vrij krachtig.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Dit weekend gaan de skipistes open in Frankrijk en Oostenrijk, maar er gelden veel strenge regels. In Franse skigebieden is bijvoorbeeld de coronapas verplicht, ook voor buitenlanders. En Oostenrijk is nog steeds in lockdown.
  • De Duitse sociaaldemocratische SPD van aankomend bondskanselier Olaf Scholz stemt over het regeerakkoord dat is gesloten met twee andere partijen. De drie partijen moeten afzonderlijk instemmen om het te bekrachtigen.
  • Max Verstappen kan in theorie dit weekend wereldkampioen worden. Dan moet hij echter wel zijn rivaal Lewis Hamilton voorblijven en dat wordt in Saudi-Arabië een hele klus. Hoe de Nederlander ervoor staat zal blijken in de kwalificatie die om 18.00 uur begint.
  • Bij de wereldbeker schaatsen staan vanaf 20.30 uur de 500 meter voor vrouwen, de 1500 meter voor mannen en de 1000 meter voor vrouwen op het programma. Tevens worden de massastart voor mannen en de ploegenachtervolging voor vrouwen verreden.

Wat heb je gemist?

Rusland maakt plannen om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met mogelijk 175.000 militairen. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van bronnen bij de overheid.

De Washington Post beschikt over een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten met satellietfoto's en kaarten waarop te zien is dat Russische troepen op vier plaatsen langs de grens met Oekraïne zijn samengetrokken. Op dit moment zouden zo'n 70.000 Russische militairen zich nabij de grens bevinden. Inlichtingendiensten verwachten dat het aantal wordt opgeschaald tot mogelijk 175.000.

Ander nieuws uit de nacht:

Een onderdeel van een wapen bij een van de 3D-printers die de politie vond Politie

En dan nog even dit:

De Amerikaanse president Biden hield gisteren een persconferentie waarbij hij steeds aan het kuchen was tijdens het praten en zijn stem behoorlijk schor klonk. De Amerikanen hoeven zich echter geen zorgen te maken dat hun president corona heeft, verzekerde Biden de aanwezige pers. Hij had slechts een verkoudheid opgelopen van zijn 1,5-jarige kleinzoon "die het leuk vindt om opa te zoenen".

Biden hoestend op persconferentie: 'Komt door kleinzoon'

Fijne zaterdag!

STER reclame