Lachgas bestemd voor recreatief gebruik (ter illustratie)
NOS Nieuws

Oud-lachgasverkoper hoorde dagelijks over auto-ongelukken met 'ballonnetjes'

De laatste paar jaar vielen tientallen doden en gewonden bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was. Oud-lachgasverkoper Deniz Üresin, die op grote schaal ballonnen gevuld met lachgas verkocht in Amsterdam, schrikt van deze cijfers, maar het verbaast hem niets.

"In 2019, toen ik nog lachgas verkocht op onder meer het Leidseplein, hoorde ik tientallen berichten van auto-ongelukken per dag. Dan kom je in de tijd dat ik verkocht wel uit op duizenden ongelukken waarbij lachgas in het spel was."

De ondernemer had meerdere mensen in dienst die op verschillende plekken in Amsterdam met bakfietsen gevuld met flessen lachgas stonden. Onder feestgangers was zijn bedrijf Ufogas zeer bekend. De Amsterdamse burgemeester Halsema was de overlast zat en besloot om de verkoop per bakfiets te verbieden en om verboden op bepaalde plekken in te stellen.

Üresin, zelf ooit ook gebruiker van zijn eigen waar, stopte niet veel later met de verkoop en is inmiddels fel tegenstander van gebruik van lachgas. Hij geeft voorlichtingscampagnes samen met de gemeente Amsterdam en de politie.

Op zijn Instagrampagina sprak hij eerder over lachgas en verkeer: "Zelfs uren na het gebruik van lachgas kun je je slecht concentreren en minder goed opletten. Neem geen deel aan het verkeer", zo valt te lezen bij een foto die hij plaatste.

Mijn leven staat al anderhalf jaar stil.

Saskia Pennings werd aangereden door een lachgasgebruiker

Een van de personen die het slachtoffer werd van een persoon die lachgas had gebruikt is Saskia Pennings. Zij werd vorig jaar op het terras van haar zaak in het Limburgse Gennep aangereden door een jongeman (toen 19 jaar oud) die lachgas bleek te hebben gebruikt.

Ze kan nu niet meer werken vanwege de schade aan haar been. "Ik had één been gebroken en het andere werd dik, daarvoor moest ik nog vijf dagen in het ziekenhuis blijven. Gelukkig reed hij eerst tegen een plantenbak met een grote olijfboom aan, anders had ik dit niet kunnen navertellen."

Psycholoog

Ze gaat naar een fysiotherapeut en loopt bij een psycholoog. "Het helpt wel om daar af en toe gal te spuwen die ik heb opgekropt van een paar weken", stelt ze.

De verdachte had een paar uur voor het ongeluk lachgas gebruikt, maar houdt vol dat zijn lachgasgebruik geen invloed had op wat hij een ongeluk noemt, liet hij eerder weten aan L1. De zaak is tot grote frustratie van Pennings nog altijd niet voorgekomen. "Mijn leven staat eigenlijk anderhalf jaar stil."

Verkeersongevallen met lachgas lijken steeds vaker voor te komen:

2019 2020 2021 (t/m oktober)
Met dodelijke afloop 17 25 21
Met (ernstig) letsel 101 145 116
Alleen blikschade 215 321 283
Doorrijden na ongeval 137 221 175
Totaal 470 712 595

Het gebruik van lachgas is nog altijd legaal. Jammer, volgens Üresim. Hij noemt het spul gevaarlijker dan heroïne.

"Ik ben dus gestopt, maar toen ik het gebruikte, leek het zo onschuldig. We deden ballonnen op het Leidseplein. Maar een jaar later voelden mijn tenen en vingers verdoofd aan en kreeg ik last van verwardheid." Hij zag een van de jongens die hij inschakelde voor de verkoop in een rolstoel belanden.

"Je loopt kans op een dwarslaesie en kunt er ook trombose van krijgen. Ik heb mensen gezien die er aan zijn gestorven. Of een jongen van 22 van wie zijn beide benen zijn geamputeerd door dat spul. Dat wil je niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl