ANP / Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

De opvang voor geëvacueerde Afghanen in Heumensoord sluit officieel op 1 januari. Het COA laat weten dat de bewoners komende maand worden overgeplaatst naar andere locaties vanuit de opvang nabij Nijmegen. Nog onduidelijk is waar zij heen gaan en of alle evacués op de officiële sluitingsdatum zijn overgeplaatst.

Het COA heeft aan de betrokken gemeentes daarom gevraagd of de Afghanen ook nog een deel van januari kunnen blijven. Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen laat aan Omroep Gelderland weten dat de opvang uiterlijk op 31 januari gesloten moet zijn.

De opvang in Heumensoord is omstreden. Onder andere de Nationale ombudsman noemde de situatie in het kamp onacceptabel. De duizend opgevangen Afghanen wonen er in tenten met weinig privacy en veel geluidsoverlast. Bij harde wind lijken de daken van de tenten af te waaien, waardoor mensen nauwelijks kunnen slapen.

In een brief aan de bewoners, die is doorgestuurd naar de NOS, laat het COA weten dat nog niet duidelijk is waar alle Afghanen naar toe moeten.

Veel vragen

"We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen bij u oproept", schrijft het COA aan de bewoners. "Op dit moment hebben wij ook veel vragen en nog weinig antwoorden."

Er is op dit moment een groot tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers en Afghaanse evacuees. Dat leidt ertoe dat mensen worden opgevangen in tenten en sport- en evenementenhallen.

De verwachting is dat het tekort aan opvangplekken de komende maand nog verder zal toenemen. Daar komen de duizend Afghanen uit Heumensoord nu dus nog bij.

STER reclame