NOS NieuwsAangepast

Inflatie in Nederland stijgt volgens voorlopige cijfers naar 5,6 procent

De inflatie in Nederland bedroeg in november 5,6 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de stijging van prijzen. Het cijfer is volgens de Europese inflatienormen, die iets anders zijn dan de Nederlandse die het CBS gebruikt. Op 7 december publiceert het CBS het Nederlandse cijfer.

In de hele eurozone was de inflatie volgens voorlopige cijfers 4,9 procent op jaarbasis, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. Dit is de hoogste inflatie sinds Eurostat in 1997 is begonnen met het berekenen ervan.

In oktober was de inflatie nog 4,1 procent. De hoogste inflatie is in Litouwen: 9,3 procent. België meldt 7,1 procent, Duitsland 6,0 procent, en Portugal 2,7 procent.

De inflatie is al een paar maanden aan het stijgen. Dat komt voor een groot deel doordat energie duurder wordt, voornamelijk gas. Energieprijzen kunnen sterk fluctueren en de inflatie dus flink omhoogstuwen of juist afremmen. De energieprijzen zijn naar verhouding ook zo hoog doordat ze een jaar geleden juist erg laag waren door de coronacrisis.

7 december komt het CBS dus met het officiële Nederlandse cijfer. Naar verwachting zal die uitkomen zo rond de 5 procent. Dat zou dan voor het eerst in veertig jaar zijn dat de inflatie boven de 5 procent uitkomt. De laatste keer was in september 1982.

In oktober liep in Nederland de inflatie al op naar 3,4 procent, dat was het hoogste sinds april 2002.

Dat de inflatie op dit moment zo hard stijgt, heeft meerdere oorzaken. Hoe dat precies zit, leggen we uit aan de hand van de grafiek:

Waarom je geld minder waard wordt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl