Een man op straat in Istanbul
NOS Nieuws

Turkse lira in vrije val, munt verliest weer 10 procent in waarde

De Turkse lira is verder in vrije val geraakt nadat president Erdogan had aangekondigd dat hij vasthoudt aan zijn beleid om de rentetarieven laag te houden. Vandaag verloor de munt ten opzichte van de dollar nog eens 10 procent in waarde.

Erdogan wil lage rentetarieven omdat hij erin gelooft dat een hoge rente leidt tot hoge inflatie. Dat is een opvatting die ingaat tegen algemene economische ideeën en daarom op veel kritiek kan rekenen.

Hij oefent ook druk uit op de banken om de rente laag te houden; de centrale bank schroefde de rente terug van 16 naar 15 procent, ondanks een inflatie van bijna 20 procent. Erdogan denkt dat zijn beleid uiteindelijk leidt tot een toename van investeringen, productie en werkgelegenheid.

Gisteren brak de munt voor het eerst in de geschiedenis door de 12 lira per dollar, vijf jaar geleden was een dollar nog ongeveer 3 lira waard.

Voormalig gouverneur van de centrale bank Tumen spreekt over een "irrationeel experiment dat geen kans van slagen heeft". De leider van de grootste Turkse oppositiepartij CHP, Kilicdaroglu, zegt dat het land nog nooit zo'n "catastrofe" heeft gekend. "Je bent nu een fundamenteel probleem voor de nationale veiligheid van Turkije", zegt hij over Erdogan.

Op sociale media is te zien dat er in Ankara en Istanbul kleine groepen de straat op gaan:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl