Demonstranten blokkeren een snelweg in Belgrado, Servië
NOS Nieuws

Duizenden mensen protesteren in Servië tegen luchtvervuiling

In de Servische hoofdstad Belgrado hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de luchtvervuiling in het land. Die wordt volgens de betogers onder meer veroorzaakt door de kolencentrales, het gebrek aan functionerende luchtfilters bij mijnen en het gebruik van oude auto's. De demonstranten droegen borden met daarop teksten als "de lucht is gevaarlijk" en "jullie laten ons stikken".

Ook gisteren werd in verschillende steden betoogd tegen milieuvervuiling in Servië, dat geldt als een van de meest vervuilde landen in Europa. De betogers wierpen wegblokkades op bij meerdere bruggen en wegen, waaronder een snelweg in Belgrado. Volgens lokale protestorganisaties zijn enkele betogers door de politie opgepakt.

Volgens een van de sprekers tijdens de demonstratie is Belgrado de meest vervuilde stad van Europa:

Serven demonstreren tegen luchtvervuiling: 'Dodelijker dan corona'

De demonstranten keren zich tegen het beleid van president Aleksandar Vucic. Zijn regering werkt nauw samen met Chinese investeerders, die onder meer een staalfabriek en een kopermijn in Servië hebben opgekocht. De kritiek is dat de Servische regering niet voldoende controleert of de bedrijven zich aan de regelgeving houden, vooral op milieugebied.

De protesten richten zich ook tegen de komst van een lithiummijn van de Brits-Australische mijnbouwgigant Rio Tinto. Dat bedrijf is van plan om over vier à vijf jaar in het westen van Servië lithium te gaan delven. Die grondstof wordt bijvoorbeeld gebruikt om accu's voor elektrische auto's te maken. Klimaatactivisten waarschuwen dat het delven ervan flinke milieuschade kan opleveren.

Bekijk hieronder de video die we eerder maakten over de milieuproblemen door lithiumdelving in Servië:

Schoon rijden in EU leidt tot vervuiling in Servië

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde in 2019 een rapport over de luchtverontreiniging in Servië. Daarin staat dat de luchtkwaliteit in meerdere Servische steden niet voldoet aan de richtlijnen van de WHO en de EU. De organisatie waarschuwt voor de gezondheidsrisico's die de vervuilde lucht met zich meebrengt, zoals een verkorte levensduur, en roept op tot maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

President Vucic heeft de demonstraties veroordeeld, en gezegd dat betogers door hun wegblokkades de grondwet hebben overtreden. Ze zouden de bewegingsvrijheid van andere burgers in gevaar hebben gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl