Voor de wintersport is een reisbewijs van belang
NOS NieuwsAangepast

EU adviseert booster 9 maanden na vaccinatie, anders geen coronapas

Iedereen die zijn Europese coronareisbewijs wil blijven gebruiken, moet straks tussen zes en negen maanden na vaccinatie een extra prik krijgen. Dat adviseert de Europese Commissie aan de lidstaten.

Ook roept Brussel de lidstaten op om vanaf 10 januari de grenzen weer te openen voor reizigers uit alle landen, mits ze gevaccineerd zijn met coronavaccins die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn goedgekeurd.

Na zes maanden neemt de effectiviteit van de coronavaccins iets af, zegt eurocommissaris Didier Reynders van Justitie. "Hoe eerder we de derde dosis kunnen krijgen, hoe beter." Maar dat kan dus tot na 9 maanden na de tweede prik (of na de enige in het geval van Janssen).

Verwarring

De extra inenting, ook wel boosterprik genoemd, is bedoeld om dat effect tegen te gaan. Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben inmiddels aangekondigd sommige groepen gevaccineerden voortaan pas na een booster als volledig gevaccineerd te beschouwen. Daardoor kan verwarring bij reizigers ontstaan. De commissie dringt erop aan dezelfde regels te hanteren.

In Nederland worden boosters nu gegeven aan 80-plussers, volwassenen die in zorginstellingen wonen en medewerkers in de zorg die direct contact hebben met patiënten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl