Ireen Wüst
NOS SchaatsenAangepast

Wüst pakt zilver op 1.500 meter in Stavanger: 'Ik lig op koers, ga lekker'

Ireen Wüst heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Noorwegen zilver veroverd op de 1.500 meter. De tweevoudig olympisch kampioene op de schaatsmijl beet zich in Stavanger alleen stuk op de tijd van Miho Takagi. Met 1.56,25 was Wüst ruim een halve seconde langzamer dan de Japanse houdster van het wereldrecord.

Op de 500 meter was Jutta Leerdam de beste Nederlandse op de vierde plaats.

Wüst verbetert zich

Een week geleden greep Wüst net naast een medaille op de 1.500 meter. Dit keer wist ze de Amerikaanse Brittany Bowe en de Kazachse Nadezhda Morozova wel ruim achter zich te houden.

Wüst grijpt zilver op 1.500 meter bij wereldbeker in Stavanger

Wüst, die normaalgesproken een sterke slotronde in de benen heeft, baalde in eerste instantie wel even na haar race. "De laatste ronde kan ik normaal veel beter. Ik merkte tijdens het rijden dat ik omhoog kwam. Ik denk dat ik op koers lag om te winnen, dan moet je het wel gewoon goed afmaken", verklaarde Wüst, die aan haar laatste seizoen bezig is.

De 35-jarige schaatsster was uiteindelijk toch wel heel tevreden met haar rit. Zeker als ze naar het grote plaatje kijkt. "Ik lig op koers, ik ga lekker en heb alle vertrouwen in een hele mooie winter."

Bekijk het interview met Wüst hieronder.

Wüst toch tevreden na zilver in wereldbeker: 'Ik lig op koers, ga lekker'

Antoinette de Jong reed ook een prima rit, maar haar tijd (1.56,57) was net niet genoeg voor een podiumplaats. De Japanse Ayano Sato was 0,06 seconde sneller dan De Jong en greep het brons.

Irene Schouten kwam in haar race tegen De Jong niet verder dan 1.57,46. Daarmee eindigde ze als achtste. Vrijdag veroverde Schouten wel het goud op de 5.000 meter, nadat ze een week eerder al de 3.000 meter en de massastart in de wereldbeker had gewonnen.

Kodaira wint 500 meter

Na de 500 meter juichte winnares Nao Kodaira niet uitbundig, maar de vuist die de bescheiden Japanse schaatsster balde sprak boekdelen.

Met een tijd van 37,52 was de olympisch kampioene 0,14 seconde sneller dan de Amerikaanse Erin Jackson, die zich in het begin van het seizoen als grote kanshebber voor olympisch goud in Peking ontpopte.

Kodaira verslaat Jackson op 500 meter, Leerdam vierde én weer sneller

De eerste drie races over 500 meter werden gewonnen door Jackson, maar Kodaira is het winnen in aanloop naar de Olympische Winterspelen dus nog niet verleerd. Voor Kodaira was het haar 28ste zege in de wereldbeker. Wereldkampioene Angelina Golikova veroverde het brons in Stavanger.

Leerdam sneller

De Nederlandse sprintsters hebben nog een flink gat te overbruggen in aanloop naar de Spelen van begin volgend jaar.

Leerdam heeft wel een stijgende lijn te pakken. Met 37,94 was de Nederlands kampioene sneller dan zaterdag, want toen klokte ze 38,06. Leerdam eindigde met haar tijd als vierde, op 0,42 seconde van Kodaira. "Ik ga steeds beter schaatsen en het gaat steeds harder", reageerde Leerdam tevreden.

Leerdam: 'Ik ga steeds beter schaatsen en het gaat steeds harder'

Femke Kok, die vorig jaar alle wereldbekerwedstrijden over 500 meter won, heeft haar goede vorm nog niet gevonden. Kok eindigde met 38,12 op de negende plaats. Daarmee deed ze het wel iets beter dan zaterdag, toen ze met 38,37 als twaalfde eindigde.

Michelle de Jong werd met 38,07 netjes achtste. Dione Voskamp reed met 38,58 achttiende tijd.

Wüst kijkt uit naar Salt Lake City

Voor de schaatsers staat het seizoen in het teken van de Winterspelen, die op 4 februari volgend jaar van start gaan. Eind december moeten de Nederlandse schaatsers bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen hun individuele tickets verdienen voor de Spelen.

Bij de wereldbekers verzamelen de schaatsers eerst punten per afstand, op basis waarvan de startplekken per land verdeeld worden. Na dit weekeinde komen ze ook nog in actie in bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City (3-5 december) en Calgary (10-12 december).

Wüst kijkt erg uit naar de volgende wereldbeker op het snelle Amerikaanse ijs, maar het woord 'wereldrecord' wil ze nog niet uitspreken. "Dat is het enige wat ik nog niet heb in mijn carrière. Het wordt mijn allerlaatste keer op zo'n snelle baan. Ik heb daar gewoon heel veel zin in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl