Patrick Roest ANP

Ook de tweede internationale 1.500 meter van het olympische seizoen heeft voor de Nederlandse schaatsers een teleurstellend resultaat opgeleverd. Regerend wereldkampioen Thomas Krol was bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Stavanger de beste Nederlander op de vijfde plaats.

De 500 meter leverde ook geen medaille op voor Nederland; Dai Dai N'tab was op de zesde plaats de beste Nederlander op de kortste afstand.

Ning wint 1.500 meter

De zege op de 1.500 meter ging naar de Chinees Ning Zhongyan, die met 1.45,16 maar liefst een seconde sneller was dan Krol. De Amerikaan Joey Mantia werd tweede, de Koreaan Kim Min-seok pakte het brons.

Olympisch kampioen en wereldrecordhouder Kjeld Nuis eindigde als zevende. Ook Patrick Roest is nog niet de oude. De winnaar van WK-brons werd vijftiende.

Bekijk de samenvatting hieronder.

Krol, Nuis en Roest ook bij tweede wereldbeker niet in vorm op 1.500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vorige week liep de eerste internationale 1.500 meter voor de Nederlandse schaatsers ook uit op een deceptie. Nuis was bij de eerste wereldbeker in Polen de minst slechte Nederlander op de zesde plaats, waarvoor hij zich toen "diep schaamde".

'Traag'

In Stavanger was Nuis dan ook gebrand op revanche. Hij ging nog wel aardig van start, maar beet zich stuk op de tijd van de sterke Ning. Nuis finishte in 1.46,21.

Krol eindigde vorige week op een teleurstellende zestiende plaats. In Stavanger herpakte hij zich vrijdag met een zege op de 1.000 meter. Daarna vertelde hij dat zijn slechte prestatie van vorige week te maken had met een verkeerd geslepen schaats.

Op de 1.500 meter deed Krol het in Stavanger wel beter dan in Polen, maar zijn tijd (1.46,16) leverde hem nog geen podiumplaats op.

Bekijk het interview met Krol hieronder.

Krol mist snelheid op 1.500 meter: 'Ik beweeg gewoon traag' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik beweeg gewoon traag. De snelheid komt niet zo makkelijk", reageerde Krol.

"Ik ben niet de enige, ook Kjeld Nuis kan het niet. We worden er gewoon afgereden. Feit is dat we jaar in jaar uit bijna alle World Cups winnen. Waarom dat nu niet lukt? Ja geen idee. Ik weet in ieder geval dat ik nog veel beter kan", aldus Krol.

N'tab zesde op 500 meter

In de vierde internationale race over 500 meter wist Dai Dai N'tab zich goed te herpakken na een teleurstellende seizoenstart. De Nederlandse sprinter eindigde in het Noorse Stavanger als zesde, op slechts 0,14 seconden van winnaar Tatsuya Shinhama uit Japan.

N'tab herpakt zich op tweede 500 meter in Stavanger, Scheperkamp rijdt PR Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

N'tab begon niet goed aan zijn seizoen. In de eerste drie 500 meters eindigde hij buiten de toptien, terwijl hij vorig seizoen het eindklassement nog wist te winnen. Zijn vierde race ging een stuk beter; met 34,72 kwam hij maar 0,05 seconden tekort voor een podiumplaats.

De Canadese regerend wereldkampioen Laurent Dubreuil, zaterdag winnaar van de eerste 500 meter, eindigde als tweede. Het brons ging naar de Rus Artem Arefyev.

Persoonlijk record Scheperkamp

Naast N'tab deed de talentvolle Merijn Scheperkamp het ook goed; met 34,75 verbeterde de 21-jarige Scheperkamp zijn persoonlijk record en eindigde hij als zevende.

"Ik ben wel opgelucht. Ik ben minder slecht dan ik dacht en liet zien. Dat is wel lekker", reageerde N'tab na zijn race. "Ik heb vandaag niks gewonnen, dus er is nog steeds werk aan de winkel. Als ik harder open, had ik misschien wel kunnen winnen."

Bekijk het interview met N'tab hieronder.

N'tab opgelucht na zesde plaats: 'Ik ben minder slecht dan ik dacht' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse mannen kwamen in de eerste drie wereldbekerraces over 500 meter niet zo dicht in de buurt van het podium als in de vierde race. Kai Verbij was zaterdag de beste Nederlander op de achtste plaats.

Een dag later was Verbij de minst snelle Nederlander. Met 35,02 werd hij zestiende. Hein Otterspeer eindigde met 34,98 als vijftiende.

Volgende wereldbeker in Amerika

Voor de schaatsers staat het seizoen in het teken van de Olympische Winterspelen in Peking, die op 4 februari volgend jaar van start gaan.

Bij de wereldbekers verzamelen de schaatsers eerst punten per afstand, op basis waarvan de startplekken per land verdeeld worden. Eind december moeten de Nederlandse schaatsers bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen hun individuele tickets verdienen voor de Spelen.

Na dit weekeinde komen de schaatsers ook nog in actie in bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City (3-5 december) en Calgary (10-12 december).

Uitslag tweede 500 meter mannen Stavanger
Uitslag 1.500 meter mannen Stavanger

STER reclame