NOS SchaatsenAangepast

Minst slechte Nederlander Nuis 'schaamt zich diep' na deceptie op 1.500 meter

De eerste 1.500 meter van het wereldbekerseizoen is voor de Nederlandse schaatsers op een enorme deceptie uitgelopen. Kjeld Nuis was met de zesde plaats de minst slechte van het Oranje-vijftal.

Deceptie voor Nederlandse mannen op 1.500 meter; Koreaan Kim wint

De 1.500 meter is al jarenlang het domein van de Nederlanders, maar in het Poolse Tomaszów Mazowiecki sloegen de Aziaten toe. De Koreaan Kim Min-seok won met 1.46,15 en de Chinees Ning Zhongyan eindigde als tweede.

Nadat Chris Huizinga (twintigste en laatste), Patrick Roest (twaalfde) en Jan Blokhuijsen (elfde) er weinig van hadden gebakken, had olympisch kampioen Nuis nog wel een goede start in de laatste rit tegen wereldkampioen Thomas Krol.

Maar dat was dan ook het enige positieve. Krol moest bij een wissel inhouden, verloor veel tijd en werd zestiende. En ook Nuis kwam in de laatste ronde niet meer vooruit.

'Een tijd waar ik me diep voor schaam'

Nuis was na afloop duidelijk in zijn commentaar: "We zijn er dik afgereden en dat doet heel veel pijn. Het is een tijd waar ik me diep voor schaam." En ook bij Krol droop de teleurstelling ervan af: "Het was heel slecht, ik kwam niet vooruit."

Nuis zag ook een positief puntje: "Het begin was goed, maar daarna stopte het meteen. Ik was supergebrand om van Krol te winnen en dat is gelukt. Maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs. Op dit moment heb ik er geen verklaring voor."

Ook Krol had geen verklaring voor zijn slechte rit. "Het was alsof ik door een moeras aan het rennen was. Ik hoop dat het het ijs was."

Massastart eindigt in chaos zonder Nederlands succes

Ook de massastart in Polen leverde geen Nederlandse medailles op. Bovendien eindigde de wedstrijd in een rommeltje. Uiteindelijk gingen de bloemen naar Masahito Obayashi.

Obayashi wint massastart bij de mannen, Bergsma achtste

De Japanner ging er vroeg in de race vandoor met de Rus Roeslan Zacharov en de Poolse veteraan Zbigniew Brodka. De anderen keken naar Jorrit Bergsma. Maar die voelde zich niet geroepen om de achtervolging te leiden, omdat de tweede Nederlandse troef, Bart Hoolwerf, niet door de halve finales was gekomen.

Obayashi pakte een rondje en de regels schrijven dan voor dat alle ingehaalde rijders de baan verlaten. Dat gebeurde echter niet, waardoor de race in een complete chaos eindigde. Uiteindelijk sprintte Bergsma nog naar plaats acht.

Kritische Bergsma wil 'iemand die meekan in internationale snelheidsgeweld'

Bergsma was kritisch na de massastart, die hij na de uitschakeling van Hoolwerf in zijn eentje moest rijden. "Dan zie je maar hoe waardevol een goede ploeggenoot was geweest. Met Arjan Stroetinga heb ik de afgelopen jaren vaker in finales gestaan en dan konden we ons spel uitspelen."

Bergsma wil massastart rijden met 'iemand die meekan in internationale snelheidsgeweld'

"Vandaag ben ik alleen en dan krijg ik niet de ruimte", sipte de 35-jarige Fries. Voor de komende wereldbekerwedstrijden moet de bondscoach maar eens goed kijken naar wie de massastart moet rijden, aldus Bergsma.

"Het is belangrijk dat we straks punten pakken zodat we twee plekken verdienen op de Olympische Spelen. Met wie ik het liefst wil rijden? Met iemand die mee kan doen in het internationale snelheidsgeweld."

Het programma van zondag:

NOS
Het schaatsprogramma in Tomaszów op zondag

In totaal worden er voor de Winterspelen vier wereldbekerwedstrijden verreden. Hierbij zijn startplaatsen te verdienen voor de Olympische Spelen van begin volgend jaar in Peking. Na dit weekeinde reizen de schaatsers door naar Stavanger (19-21 november), Salt Lake City (3-5 december) en Calgary (10-12 december).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl