NOS SchaatsenAangepast

Van der Poel weer klasse apart, WB-brons voor Roest: 'Werk aan de winkel'

Van der Poel klasse apart op 5.000 meter in Polen, brons voor Roest

Wereldkampioen Nils van der Poel is bij de opening van het internationale schaatsseizoen verdergegaan waar hij vorig seizoen gebleven was.

Op de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów was de eigenzinnige Zweedse stayer een klasse apart. In een rechtstreeks duel met Nederlands kampioen Jorrit Bergsma klokte Van der Poel een baanrecord: 6.15,56. Daarmee was hij ruim vijf seconden sneller dan wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen, die met 6.20,94 tweede werd.

Patrick Roest moest genoegen nemen met de derde plaats. De Nederlandse vicewereldkampioen kwam ondanks een snel slot 0,09 seconde tekort om Bloemen voor te blijven.

'Gat is te groot'

Daarmee was Roest niet tevreden. "Het is leuk dat ik op het podium sta, maar er is nog een flink gat te dichten. Het gat is gewoon groot, te groot eigenlijk. Je weet dat er gewoon heel veel werk aan de winkel is om dat gat te dichten", aldus Roest.

Bekijk de interviews met Roest en Van der Poel hieronder.

Voor Van der Poel was het zijn eerste wedstrijd sinds hij in februari op indrukwekkende wijze twee wereldtitels won en het wereldrecord op de 10.000 meter veroverde. Hij reed in de voorbereiding bewust geen trainingswedstrijden.

Dat was in het begin van zijn race te zien aan de onrustige bewegingen met zijn bovenlichaam, maar niet aan zijn rondetijden. "Het voelde als een gewone training", zei de 25-jarige Zweed.

Bergsma vierde

Twee weken geleden maakte Bergsma bij de NK afstanden indruk door Roest in een sensationele race te verslaan. In Polen moest de Nederlands kampioen de ontketende Van der Poel zes ronden voor het einde laten gaan. Bergsma eindigde met 6.21,22 als vierde.

Volgens Van der Poel zeggen de resultaten niet alles voor de rest van het seizoen. "Jorrit reed laatst 6.07. Dat is bizar goed. Je moet niet te veel waarde hechten aan deze wedstrijden in het begin van het seizoen. Straks is er weer iemand anders die opeens heel hard rijdt. Vandaag was een goede dag voor mij. Ik heb er veel plezier in gehad."

Marwin Talsma werd met 6.26,13 achtste. Eerder op de dag werd drievoudig olympisch kampioen Sven Kramer negende in de B-groep.

Gao razendsnel op 500 meter

Op de 500 meter maakte Tingyu Gao grote indruk. De Chinese sprinter won de kortste afstand in een razendsnelle tijd van 34,26, een baanrecord.

Chinese sprinter Gao razendsnel op 500 meter, bijrol voor Nederlandse schaatsers

Gao baarde in het voorseizoen al opzien door bij een trainingswedstrijd in eigen land 33,83 te noteren, de vierde tijd ooit. Daarom waren bij de eerste wereldbeker van het olympische seizoen veel ogen op hem gericht.

De 23-jarige Chinees won bij de Winterspelen in 2018 het brons en bleef de afgelopen anderhalf jaar onder de radar. In Polen maakte hij de hooggespannen verwachtingen waar. Gao noteerde met 9,32 de snelste opening ooit en was uiteindelijk 0,28 seconde sneller dan Tatsuya Shinhama, die tweede werd.

De Canadese wereldkampioen Laurent Dubreuil reed met 34,68 naar de derde tijd. Voor Gao was het de eerste wereldbekerzege in zijn loopbaan.

Bijrol voor Nederlanders

De vier Nederlandse sprinters kwamen niet in de buurt van het podium. Nederlands kampioen Kai Verbij werd met 34,93 achtste en was daarmee de beste Nederlander. Merijn Scheperkamp werd bij zijn wereldbekerdebuut in de A-groep knap negende met een tijd van 34,94.

"Ik heb voor mijn gevoel wel goed gereden. Maarja, we worden er best hard afgereden eigenlijk", concludeerde Scheperkamp nadat hij naar het scorebord had gekeken.

Bekijk de interviews met Scheperkamp en Verbij hieronder.

Verbij was redelijk tevreden met zijn rit, zeker omdat hij vorige week nog ziek was. "Dan valt dit wel mee", aldus Verbij, die onder de indruk was van de snelle start van Gao. "Of ik daarvan schrik? Misschien een beetje. Het is gewoon een snelle tijd."

Hein Otterspeer werd twaalfde met 34,98. Dai Dai N'tab stelde met 35,01 teleur. De winnaar van WK-brons eindigde daarmee als veertiende.

Wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov reed opvallend langzaam. De Rus was maar liefst 1,27 trager dan Gao en eindigde daarmee als laatste.

Eerste van vier wereldbekers

Zondag om 14.30 uur rijden de mannen nog een 500 meter. In totaal worden er voor de Winterspelen vier wereldbekerwedstrijden verreden. Hierbij zijn startplaatsen te verdienen voor de Olympische Spelen van begin volgend jaar in Peking.

  • NOS
    Het schaatsprogramma in Tomaszów op zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Tomaszów op zondag

Na dit weekeinde reizen de schaatsers door naar Stavanger (19-21 november), Salt Lake City (3-5 december) en Calgary (10-12 december).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl