NOS Schaatsen

De Zweedse logica van medaillekandidaat Van der Poel: 'Niemand doet dit zo'

Van der Poel wil tegendeel coach bewijzen: 'Nog steeds genieten na wereldrecord'

Als iemand bij de Olympische Spelen in februari een geduchte concurrent van de Nederlandse schaatsploeg moet worden op de lange afstanden, dan is het Nils van der Poel wel. De excentrieke Zweed komt dit weekend bij de wereldbeker in Polen voor het eerst weer in wedstrijdverband in actie.

Opvallend genoeg reed Van der Poel voor aankomst in Tomaszów geen enkele testwedstrijd. "Het leek me een leuk idee, omdat niemand het zo doet", legde de huidige wereldkampioen op de 5 en 10 kilometer uit.

"Als we een testrace doen, moet je in een bepaalde vorm zijn om dat goed te doen. En om in vorm te zijn, kost je dat trainingsuren. En ja, sinds eind oktober is de vorm gekomen en sindsdien is het in orde."

Hieronder het programma en de uitzendtijden van de wereldbekerwedstrijden in Polen die vandaag beginnen.

  • NOS
    Het schaatsprogramma in Tomaszów op vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Tomaszów op zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Tomaszów op zondag

Een spoedcursus Zweedse logica dus. Van der Poel heeft ook geen haast. Alles staat dit seizoen immers in het teken van het grootste wintersportevenement ter wereld, dat in februari plaatsvindt.

"Vandaag zijn de Olympische Spelen nog niet. Dat duurt nog een paar maanden. Ik kan nu dus gewoon vrijuit rijden en van de wedstrijd genieten. Ik ben blij om hier te zijn", aldus de langeafstandsspecialist.

Nils van der Poel is een man van grappen en grollen

De nieuwe aanpak heeft volgens Van der Poel wel wat consequenties voor zijn manier van schaatsen dit weekend. "Ik zal in het begin wat voorzichtiger rijden", voorspelt hij.

Extra genieten of extra druk?

Misschien is die verklaring van Van der Poel ook wel gebaseerd op het feit dat hij en zijn coach een flinke discussie hadden over het wereldrecord op de 10.000 meter. Dat is sinds februari in handen van de schaatser met Nederlandse grootouders.

"Voor mij was het een doel dat je dan kan afvinken en dan kun je verder voor de lol schaatsen. Maar mijn coach vroeg zich af of het wel op die manier werkt", aldus Van der Poel. "Volgens hem komt er juist meer druk als je een wereldrecord pakt en daardoor kun je het plezier in het schaatsen kwijtraken."

"Dus nu wil ik het tegendeel van mijn coach gaan bewijzen dat je na het bereiken van je doelen nog steeds kan genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl