Irene Schouten blijft de zeges in het begin van het olympische schaatsseizoen aaneenrijgen. De 29-jarige stayer won bij de wereldbeker in het Noorse Stavanger de 5.000 meter met overmacht, nadat ze vorige week bij de wereldbeker in Polen ook de 3.000 meter en de massastart op haar naam had geschreven.

Schouten wint 5.000 meter bij wereldbeker in Stavanger: 'Merckxiaans' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schouten, regerend wereldkampioene op de langste afstand, reed een ijzersterke race en had in de slotronde nog een versnelling in de benen. Met 6.52,83 schaatste de Nederlandse favoriete bovendien het baanrecord van Claudia Pechstein uit de boeken. "In wielertermen zou je zeggen: Merckxiaans", luidde het commentaar van Herbert Dijkstra.

Schouten reed haar rit tegen de Canadese Isabelle Weidemann. De Nederlandse nam al snel een voorsprong, maar omdat Weidemann in de buurt bleef kon ze af en toe van haar profiteren door op de kruising achter haar rug te duiken. Weidemann veroverde het zilver, op gepaste afstand (ruim twee seconden) van Schouten.

'Irene, wees trots'

In de rit daarna bleef de Noorse Ragne Wiklund lang onder de tijd van Schouten, maar voor eigen publiek stortte de wereldkampioene op de 1.500 meter in de slotfase toch in. Uiteindelijk kwam ze 3,63 seconden tekort voor het goud. De 21-jarige Noorse pakte wel het brons met een persoonlijk record.

Een week geleden betitelde Schouten haar twee overwinningen in de wereldbeker als "niet zo belangrijk". Het draait dit seizoen immers om de Olympische Spelen. En in de aanloop daarnaartoe: het olympisch kwalificatietoernooi.

Daar kwam Schouten na haar zege in Stavanger enigszins van terug. "Dat is nog steeds zo, maar ik moet er wel meer van genieten. Als ik hier over een paar jaar aan terugdenk, is het toch wel bijzonder dat ik meerdere World Cups achter elkaar heb gewonnen. Ik heb tegen mezelf gezegd: Irene, wees trots. Het gaat heel erg goed."

Bekijk het interview met Irene Schouten hieronder.

Schouten blijft winnen en wil daar meer van genieten: 'Toch wel bijzonder' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 5.000 meter wordt dit jaar niet nog een keer in wereldbekerverband verreden. Schouten gaat volgende week op trainingskamp naar Tenerife en rijdt nog één wereldbeker voor het olympisch kwalificatietoernooi, in Salt Lake City. De wereldbeker in Calgary slaat ze over.

Achtereekte snelste in B-groep

Antoinette de Jong en Joy Beune speelden een bijrol op de langste afstand. De Jong werd zevende (7.05,23), Beune eindigde als elfde (7.10,37). In de B-divisie was Carlijn Achtereekte de snelste. De olympisch kampioene op de 3.000 meter kwam tot een tijd van 7.01,91. Sanne in 't Hof eindigde met 7.03,85 als tweede.

De wereldbeker in Stavanger is het hele weekeinde live te volgen bij de NOS. Bekijk het programma van zaterdag en zondag hieronder:

Bij de vier wereldbekers kunnen landen per afstand startplaatsen verdienen voor de Olympische Spelen van Peking, die op 4 februari van start gaan. Na dit weekeinde komen de schaatsers ook nog in actie in Salt Lake City (3-5 december) en Calgary (10-12 december).

Eind december moeten de Nederlandse schaatsers bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen vervolgens hun individuele tickets verdienen voor de Spelen.

Uitslag 5.000 meter vrouwen

STER reclame