NOS Schaatsen

Jackson wederom snelste op 500 meter, geen Nederlandse schaatssters op podium

Jackson sprint wederom naar wereldbekerzege op 500 meter

Schaatsster Erin Jackson heeft ook in het tweede wereldbekerweekend de 500 meter op haar naam geschreven. Bij de eerste wereldbeker van het seizoen, vorige week in Tomaszów Mazowiecki, was ze al tweemaal de snelste op de kortste sprintafstand.

De teamsprint werd gewonnen door de Poolse ploeg. Nederland, met Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Femke Kok aan de start, eindigde buiten het podium.

Hapering bij de start

De Amerikaanse Jackson kende in Stavanger een kleine aarzeling bij de start van de 500 meter, maar opende desondanks in 10,4. Na een verder vlekkeloze race finishte ze in 37,60. De Japanse Nao Kodaira snelde met 37,70 naar de tweede tijd.

De Nederlandse vrouwen eindigden, net als in Tomaszów Mazowiecki, naast het podium. Jutta Leerdam was de snelste van de Nederlandse deelneemsters. De 22-jarige sprintster bleef, na een kleine hapering in de bocht, net boven de grens van de 38 seconden (38,06) en werd daarmee zevende.

Leerdam niet ontevreden na zevende tijd op 500 meter: 'Zit nog rek in'

"Als ik eerlijk ben, heb ik best een sprong gemaakt ten opzichte van vorige week", reageert Leerdam positief op haar resultaat. "Er zit nog veel rek in, maar ben er al best wel blij mee tot nu toe."

Kok, De Jong en Fledderus niet in top-10

Femke Kok, die vorig jaar ongeslagen bleef op de 500 meter en zodoende het wereldbekerklassement won, kwam eveneens niet in de buurt van de top-3. Ze finishte in 38,37, waarmee ze ruim een seconde boven haar persoonlijk record bleef en als twaalfde eindigde.

Michelle de Jong (38,48) en Marrit Fledderus (38,73) eindigden in de achterhoede. Eerder op de dag reed Dione Voskamp de 500 meter in de B-groep. Ze werd tweede in een tijd van 38.49.

De wereldbeker in Stavanger is het hele weekeinde live te volgen bij de NOS. Bekijk het programma van zondag hieronder:

Op de teamsprint kwam Nederland in de laatste rit in actie tegen Rusland. De Jong, Fledderus en Kok versloegen hun directe tegenstander, maar de tijd was niet snel genoeg voor een podiumplaats.

Het zilver ging naar Canada, met onder anderen Ivanie Blondin in de ploeg. De Chinezen veroverden het brons.

Poolse vrouwen winnen teamsprint, Nederland net naast het podium

Bij de vier wereldbekers kunnen landen per afstand startplaatsen verdienen voor de Olympische Spelen van Peking, die op 4 februari van start gaan. Na dit weekeinde komen de schaatsers ook nog in actie in Salt Lake City (3-5 december) en Calgary (10-12 december).

Eind december moeten de Nederlandse schaatsers bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen vervolgens hun individuele tickets verdienen voor de Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl