In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Protestmars tegen woningnood in Utrecht: 'Code zwart op de woningmarkt'

In Utrecht is actiegevoerd tegen het woonbeleid. De demonstranten willen onder meer dat huisjesmelkers harder worden aangepakt en dat er meer betaalbare woningen worden bijgebouwd. Een verslaggever van RTV Utrecht schatte de opkomst op zo'n 1000 mensen.

De demonstratie begon om 13.00 uur op het Jaarbeursplein. Eerst werden er toespraken gehouden op het plein. Daarna liepen de demonstranten een protestmars door de binnenstad. Betogers droegen spandoeken en borden met teksten als "Wonen is een recht geen verdienmodel" en "Mens boven markt".

De organisatie schatte de opkomst op zo'n 1500 mensen. "De sfeer was goed en tijdens de protestmars sloten steeds meer mensen zich aan", zegt een woordvoerder. "Iedereen probeerde zich zo goed mogelijk aan de anderhalve meter afstand te houden en een mondkapje te dragen." Volgens de gemeente is het protest gemoedelijk verlopen. "Er waren naar schatting 500 à 700 demonstranten aanwezig die vooraf gemaakte afspraken goed opvolgden", zegt een woordvoerder.

Na afloop van de demonstratie is volgens de gemeente een groep van 75 tot 100 personen naar de Croeselaan gegaan. Daar hadden actievoerders afgelopen vrijdag een pand gekraakt. "Een aantal actievoerders heeft daar de confrontatie met de politie opgezocht, wat heeft geleid tot een kortstondig treffen tussen politie en actievoerders", aldus de woordvoerder. "Al snel was de rust hersteld."

Er is vooralsnog niemand aangehouden. De gemeente laat weten de kraak af te zullen handelen. "Eigenaren van nabijgelegen panden hebben maatregelen getroffen."

De actievoerders vinden dat de woningmarkt moet veranderen zodat iedereen een eerlijke kans op een woning krijgt. "Jonge mensen, oude mensen. De wooncrisis raakt mensen uit verschillende hoeken heel erg. Mensen zijn verdrietig en gefrustreerd door dit probleem. Ze zitten in de stress omdat ze geen woning kunnen vinden", zei Esma Kendir van de organisatie eerder tegen RTV Utrecht. "We willen echt geluid gaan maken zondag om te laten zien het anders moet en ook anders kan."

Het Woonprotest Utrecht was georganiseerd door een brede coalitie van huurdersorganisaties, bewonersgroepen, activisten en lokale politieke partijen. Eerder werden in andere steden vergelijkbare acties gehouden.

Advertentie via Ster.nl