De demonstranten liepen een protestmars door de Haagse binnenstad
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Protest tegen woningnood in Den Haag: 'Wonen is een mensenrecht'

In Den Haag hebben demonstranten een protestmars gelopen tegen het woonbeleid. Ze spraken zich uit tegen de stijgende huur- en koopprijzen en het tekort aan sociale huurwoningen.

De demonstratie begon om 14.00 uur op de Haagse Koekamp. De stoet liep daarna door de binnenstad. Betogers droegen spandoeken en borden met teksten als "Wonen is een mensenrecht" en "Huisbazen zijn parasieten".

Het Woonverzet, zoals de demonstratie heet, volgt op recente woondemonstraties in onder meer Rotterdam en Amsterdam. "We bouwen aan een brede burgerbeweging voor woonrechtvaardigheid", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Coronamaatregelen

De organisatie schat de opkomst op zo'n 2000 tot 3000 demonstranten. "Vanwege de recent aangekondigde maatregelen hebben veel mensen uiteindelijk toch besloten om thuis te blijven, maar verder zijn we tevreden over de opkomst", aldus de woordvoerder.

De politie kan geen aantallen noemen, maar zegt wel dat de demonstratie gemoedelijk is verlopen. Volgens een verslaggever van Omroep West waren er zo'n duizend demonstranten aanwezig.

Een demonstrant zegt tegen de regionale omroep "dat er te veel panden leegstaan en daarom het recht op kraken gelegaliseerd moet worden." Ook voor de sociale woningbouw wordt aandacht gevraagd.

Advertentie via Ster.nl