De politie grijpt in tijdens een demonstratie tegen de aanpak van de wooncrisis
NOS NieuwsAangepast

Politie grijpt in bij protestmars tegen woningcrisis

Tijdens de protestmars tegen de woningcrisis in Rotterdam heeft de politie ingegrepen om een groep uit elkaar te drijven. Acht demonstranten zijn gearresteerd voor verboden wapenbezit en opruiing en belediging van de politie.

Volgens een woordvoerder van de politie was er door agenten een groep in het zwart geklede demonstranten geïsoleerd die mogelijk verboden voorwerpen zoals boksbeugels en vuurwerk bij zich hadden "en voor escalatie wilden zorgen". "Een andere groep was het niet eens met het politieoptreden en daarom ontstond er een opstootje", aldus de woordvoerder.

Dit zijn beelden van de politieactie:

Politie grijpt in bij protestmars tegen woningcrisis: acht arrestaties

De groep geïsoleerde demonstranten, van zo'n 20 mensen, is door de politie met een tram afgevoerd naar een andere plek. Daar zijn ze gecontroleerd en als er geen strafbare feiten werden geconstateerd weer vrijgelaten.

Door het opstootje was de demonstratie tot stilstand gekomen. Na een oproep van de organisatie vervolgden de demonstranten daarna hun weg en kwamen twee uur later dan gepland aan bij de Markthal, het eindpunt van de protestmars.

Manifestatie

Betogers kwamen onder het motto 'Huizen voor mensen, niet voor winst' vanmiddag bijeen in het Afrikaanderpark voor een manifestatie. Vandaaruit vertrok de stoet naar de Markthal.

Een groep van zo'n twintig belangenverenigingen en actiegroepen organiseerde het protest. Ook politieke partijen ondersteunden het protest. "Wij eisen een ander woonbeleid en eisen een einde aan de wooncrisis", zei een woordvoerder op het podium bij aanvang van het protest.

Deze demonstranten vertelden eerder vandaag waarom ze meededen aan de protestactie:

Woonopstand in Rotterdam: 'Woningen worden gebruikt als handelswaar'

Ook oud-bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt die gedwongen moesten verhuizen, deden mee aan de betoging. Rond 15.00 uur stonden er ongeveer tweeduizend betogers in het park, was de inschatting van NOS-verslaggevers ter plekke.

Gemoedelijke sfeer

De organisatie schatte rond 16.00 uur dat er ongeveer achtduizend mensen op de manifestatie waren afgekomen. De politie houdt het op zo'n 7000 demonstranten.

Betogers droegen spandoeken en borden met teksten als 'Pluk de dag, niet de huurders' en 'Huisjesmelkers functie elders'.

  • Media-TV
  • Media-TV
  • Media-TV
  • Media-TV

Vorige maand vond een soortgelijke demonstratie plaats in Amsterdam. Duizenden betogers liepen toen in een mars naar de Dam om aandacht te vragen voor de wooncrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl