NOS SchaatsenAangepast

Van der Poel verpulvert concurrentie en baanrecord op 10.000 meter in Stavanger

Indrukwekkende Van der Poel wint 10.000 meter in Stavanger voor Bergsma

Schaatser Nils van der Poel heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger de concurrentie op de 10 kilometer verpulverd. De 25-jarige Zweed was met 12.38,92 niet alleen veel sneller dan zijn concurrenten, hij verbeterde het baanrecord van Sven Kramer met maar liefst 12 seconden.

Laurent Dubreuil won eerder op de dag de 500 meter. De 29-jarige Canadees sprintte naar een tijd van 34,57 en was daarmee de Rus Artjom Arefjev (34,60) en de Pool Marek Kania (34,65) te snel af.

Op de teamsprint waren de Chinezen het snelst. De Nederlandse ploeg, met Serge Yoro, Remo Slotegraaf en Tijmen Snel, haalde de finish niet, na een valpartij van Yoro.

Bergsma pakt zilver op 10 kilometer

Jorrit Bergsma eindigde op de 10 kilometer als tweede in 12.56,08, hij was bijna 18 seconden langzamer dan de Zweed. Olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen zet de derde tijd neer (13.00,23).

In de wereldbeker wordt de tien kilometer dit seizoen niet meer verreden. Sterker nog, de volgende keer dat de langste afstand in een internationale wedstrijd op het programma staat is tijdens de Olympische Spelen van Peking, in februari 2022.

Van der Poel en Bergsma, twee van de grote favorieten voor olympisch goud, reden tegen elkaar in de laatste rit. Van der Poel liet Bergsma al snel achter zich en kon in de laatste ronden zelfs nog rondjes van 29 seconden rijden.

ANP
Van der Poel en Bergsma

Bergsma wist zijn rondetijden redelijk vlak te houden. Met rondes van hoog in de 30 en laag in de 31 seconden reed hij op flinke achterstand van Van der Poel een stabiele race.

Bloemen reed een vlakke 10 kilometer. De Canadees reed alleen rondjes 30 en 31 en finishte uiteindelijk in 13.00,23, wat goed was voor brons.

Roest stort in

Patrick Roest kwam in 13.15,08 niet verder dan de negende plek. De 25-jarige Lekkerkerker reed in dezelfde rit als Aleksander Roemjantsev en ging stabiel van start, maar in het tweede gedeelte stortte hij in. Roemantsjev ging er snel vandoor en sloeg een enorm gat met de Nederlander, die de race afsloot met rondes van 32 en 33 seconden.

Daarmee was Roest zelfs langzamer dan Kars Jansman, die in de ochtend in de B-groep in actie kwam en daarin tweede werd in 13.10,07.

Bekijk in de carrousel de reacties van Van der Poel en Roest:

Sven Kramer deed niet mee in Stavanger. Hij is zoekende naar zijn vorm en heeft gekozen voor een extra trainingsblok in plaats van wedstrijden. Kramer komt pas eind december tijdens het OKT pas weer in actie in wedstrijdverband.

Dubreuil wint 500 meter

De winst op de eerste 500 meter van dit wereldbekerweekend ging naar Dubreuil. De regerend wereldkampioen op de kortste sprintafstand stond slechts één keer eerder op de hoogste trede van een wereldbekerpodium.

Kai Verbij was, net als vorige week in Tomaszów, de beste Nederlander. Hij dook nipt onder de 35 seconden en finishte in 34,98, goed voor plek acht.

Bekijk in de carrousel de samenvatting van de 500 meter en de reactie van Verbij:

Dai Dai N'tab, de winnaar van het wereldbekerklassement op de 500 meter van vorig seizoen, stelde opnieuw teleur. Na een valse start moest er nog een keer gestart worden, waarna hij een tijd van 35,06 klokte.

Ook Hein Otterspeer (35,08) en Merijn Scherperkamp (35,24) wisten geen 34'er neer te zetten.

Verrassende Kania

Kania zette in de eerste rit een verrassend snelle tijd neer. De 22-jarige Pool dook voor het eerst in zijn carrière onder de 35 seconden. Zijn tijd van 34,65 bleef lang als beste tijd staan, totdat Dubreuil (34,57) en Arefjev (34,60) de baan opkwamen.

De wereldbeker in Stavanger is het hele weekeinde live te volgen bij de NOS. Bekijk het programma van zondag hieronder:

De teamsprint stond in Stavanger voor het eerst sinds februari 2020 op het programma en China was op dat onderdeel de snelste. De Noren zetten de tweede tijd neer en de Polen eindigden als derde.

De Nederlandse ploeg haalde de finish niet, nadat Yoro onderuit was gegaan in een bocht.

Debutant Yoro onderuit op teamsprint, China wint voor Noorwegen

Bij de vier wereldbekers kunnen landen per afstand startplaatsen verdienen voor de Olympische Spelen van Peking, die op 4 februari van start gaan. Na dit weekeinde komen de schaatsers ook nog in actie in Salt Lake City (3-5 december) en Calgary (10-12 december).

Eind december moeten de Nederlandse schaatsers bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen vervolgens hun individuele tickets verdienen voor de Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl