Kyle Rittenhouse reageert op het vonnis AP

In de Verenigde Staten lopen de reacties op de uitspraak van Kyle Rittenhouse - die gisteren werd vrijgesproken van alle beschuldigingen - binnen. Een woordvoerder van de familie Rittenhouse reageerde ingetogen op de vrijspraak. "We zijn heel blij dat Kyle verder door het leven kan gaan als vrij en onschuldig man. Maar in deze hele toestand zijn geen winnaars, twee mensen zijn om het leven gekomen en dat doet ons allen pijn."

Op 25 augustus vorig jaar schoot de 17-jarige Rittenhouse in de plaats Kenosha in Wisconsin twee mannen dood. Een derde raakte zwaargewond. De 12-koppige jury, die 3,5 dag over het oordeel moest nadenken, bevond hem gisteren onschuldig. Als hij wel schuldig was bevonden, had hij een levenslange celstraf kunnen krijgen.

De ouders van Anthony Huber - een van de slachtoffers - zijn teleurgesteld. "Het vonnis van vandaag stuurt de onaanvaardbare boodschap naar buiten dat gewapende burgers in elke stad kunnen opduiken, kunnen aanzetten tot geweld en vervolgens het neerschieten van mensen op straat kunnen rechtvaardigen." Karen Bloom en John Huber roepen anderen op om "meer van het rechtssysteem te eisen".

Rittenhouse viel zijn advocaat in de armen bij het horen van het vonnis:

Kyle Rittenhouse valt advocaat in de armen na vrijspraak

Kariann Swart, verloofde van Joseph Rosenbaum, die ook door Rittenhouse werd doodgeschoten, zei: "In deze zaak betekenen de levens van de slachtoffers niets." De advocaten van Gaige Grosskreutz, die verwond werd door de tiener, zeiden dat twee mensen "niet verdienden om die avond te sterven". "Voor nu vragen we om de privacy van de slachtoffers en hun familie te respecteren. We hebben nu rechtvaardigheid nodig, geen geweld."

Ook Biden reageert

Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft gereageerd op het vonnis. Hij verklaarde de uitspraak te respecteren. "Ik sta achter de conclusie van de jury. Het jurysysteem werkt. Daar moeten we ons naar schikken". Wel zegt hij boos en bezorgd te zijn, "net zoals veel Amerikanen".

Lees hier zijn hele statement, in een tweet van correspondent Lucas Waagmeester:

Biden zei ook gesproken te hebben met de gouverneur van Wisconsin Tony Evers om hem steun aan te bieden en eventuele hulp als die nodig is om de veiligheid op straat te garanderen. "Voor geweld en vernieling van andermans eigendommen is geen plaats in onze democratie."

Evers heeft zelf ook op de uitspraak gereageerd. "Geen enkele uitspraak kan de levens van Anthony Huber en Joseph Rosenbaum terugbrengen, of de verwondingen van Gaige Grosskreutz wegnemen. Net zoals geen enkele uitspraak de wonden of de trauma's van Jacob Blake en zijn familie kunnen helen. Geen enkele uitspraak verandert onze realiteit in Wisconsin waar we werk te doen hebben als het gaat om gelijkheid, aansprakelijkheid en gerechtigheid."

De protestbeweging Black Voters Matter liet via Twitter weten "teleurgesteld maar niet verrast" te zijn door het vonnis. "Dit is geen gerechtigheid. Dit is geen verantwoordelijkheid. Hoe dan ook, dit is Amerika."

STER reclame