NOS NieuwsAangepast

Agenten die Jacob Blake neerschoten worden niet vervolgd

De agenten die betrokken waren bij het neerschieten van Jacob Blake in Kenosha, in de Amerikaanse staat Wisconsin, wordt niets ten laste gelegd. De openbaar aanklager heeft dat bekendgemaakt.

De zaak leidde in augustus tot ongeregeldheden in Amerikaanse steden. Betogers zagen bewijs dat de politie excessief geweld gebruikt tegen zwarte mensen zoals Blake.

Er doken destijds videobeelden op van het incident:

Agent VS schiet zeven keer van achteren op zwarte man

"Ik heb op basis van de feiten en de wet besloten geen enkele betrokken agent te vervolgen", zei de openbaar aanklager.

De 29-jarige Jacob Blake liep weg van agenten naar de bestuurderskant van zijn auto. Toen Blake de deur opende en naar binnen leunde, pakte een agent hem bij zijn shirt waarna er schoten klonken. Drie van Blake's kinderen zouden in de auto getuige geweest zijn van het neerschieten van hun vader, die het overleefde maar blijvend verlamd raakte tot zijn middel.

Over de agent die Blake neerschoot, zei de aanklager dat die uit zelfverdediging handelde. Blake zou geweigerd hebben een mes te laten vallen en het wapen dreigend naar de agent hebben bewogen toen die hem wilde arresteren. Dat laatste zou niet op de beelden te zien zijn doordat een autodeur en een andere agent het zicht daarop blokkeerden.

Voorafgaand aan de bekendmaking, zijn voorbereidingen getroffen om eventuele onlusten in de kiem te smoren. In Wisconsin zijn 500 militairen van de National Guard paraat gezet.

De vader van Blake had gisteren een pleidooi gehouden om de agenten te vervolgen. Ook deed hij een oproep om "op te staan en lawaai te maken".

Blake sr. reageert teleurgesteld op het besluit om niet te vervolgen:

Vader Jacob Blake: dit is een teleurstelling, maar geen verrassing

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl