Auto's zijn in brand gezet bij protesten in Kenosha
NOS NieuwsAangepast

Plunderingen en onrust in Wisconsin na neerschieten Jacob Blake

In de Amerikaanse stad Kenosha is het voor de tweede nacht op rij tot protesten en plunderingen gekomen, ondanks een avondklok die was ingesteld door de gouverneur van Wisconsin. Ook de inzet van de Nationale Garde, bedoeld om nieuwe rellen, plunderingen en vernielingen tegen te gaan, haalde niets uit.

Het is onrustig in Kenosha sinds daar zondag een zwarte man werd neergeschoten door de politie. Hij raakte zwaargewond.

De avondklok die gouverneur Tony Evers had ingesteld werd door demonstranten genegeerd. Toen betogers zich bij een rechtbank verzamelden en met waterflesjes en vuurwerk gooiden, zette de politie traangas in om de menigte uiteen te drijven.

Correspondent Marieke de Vries: "Een groep van 100 tot 150 demonstranten stond tegenover zo'n 75 agenten. Op andere plekken in de stad vonden vernielingen plaats en overal in de stad hoorde je het geluid van ontploffende benzinetanks", zegt De Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Beelden van de protesten van vannacht in Kenosha:

Opnieuw onrustig in Wisconsin na neerschieten Jacob Blake

Ook in andere Amerikaanse steden zijn mensen wederom de straat op gegaan om te protesteren tegen politiegeweld, waaronder in Portland, Chicago, New York en Los Angeles.

Jacob Blake

Het schietincident gebeurde zondag aan het einde van de middag lokale tijd. Een getuige legde het vast met een mobiele telefoon.

Te zien is dat de man, de 29-jarige Jacob Blake, wegloopt van agenten naar de bestuurderskant van zijn auto. Als Blake de deur opent en naar binnen leunt pakt een agent hem bij zijn shirt en even later klinken er schoten. Drie van Blake's kinderen zouden in de auto getuige geweest zijn van het neerschieten van hun vader.

Agent VS schiet zeven keer van achteren op zwarte man

Wat er precies is voorgevallen, is nog altijd onduidelijk. Getuigen hebben gezegd dat Blake eerst in worsteling was met agenten. Die zouden zijn afgekomen op een melding van huiselijk geweld. De man die de video op zijn telefoon maakte, zei dat agenten 'laat het mes vallen' hadden geroepen.

Gouverneur Evers, een Democraat, zei in een reactie dat hij geen mes had gezien bij Blake. Hij zei dat Blake niet de eerste zwarte man is die gewond raakt of zelfs komt te overlijden door politiegeweld in Wisconsin. Blake's advocaat heeft gezegd dat zijn cliënt het goede wilde doen; hij zou een ruzie tussen twee vrouwen hebben willen sussen.

Veroordelingen maar ook kritiek op snelle reacties

De Democratische presidentskandidaat Biden heeft opgeroepen tot een uitgebreid en transparant onderzoek naar het schietincident. Republikeinen, samen met de politiebond, hekelen juist de snelle reactie van sommige politici, onder wie de Democratische gouverneur. De video zou geen volledig beeld geven van een ingewikkeld incident. De voorzitter van de lokale vakbond noemt de vlotte reactie die gouverneur Evers gaf "volledig onverantwoord".

President Trump heeft nog niet gereageerd op de situatie in Kenosha, maar volgens correspondent Marieke de Vries zal dit niet lang meer duren: "Een van zijn belangrijkste verkiezingsthema's is law and order en hoe hij dat wil herstellen, dus een reactie zal niet lang uitblijven. Bovendien is Wisconsin een swing-state met veel zwevende kiezers."

Het Amerikaanse persbureau AP meldt, op basis van online-dossiers, dat Blake begin juli aangeklaagd is voor aanranding, huisvredebreuk en wangedrag in relatie met huiselijk geweld. Er werd een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar verdere details zijn niet bekend. Of deze zaak iets te maken heeft met het incident van zondag is niet duidelijk.

Blake's gezondheidssituatie zou inmiddels stabiel zijn. Drie agenten die betrokken waren bij het incident zijn met verlof gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl