Kyle Rittenhouse in de rechtszaal in Kenosha
NOS Nieuws

Tiener die twee mensen doodschoot bij politieprotest: 'Ik deed niets verkeerd'

De Amerikaanse tiener die tijdens een uit de hand gelopen demonstratie in de stad Kenosha twee mensen doodschoot, zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan. "Ik verdedigde mezelf", zei de 18-jarige Kyle Rittenhouse in de rechtszaal. Het was voor het eerst dat hij een publieke verklaring afgelegde over de gebeurtenissen van 25 augustus 2020.

In Kenosha was het vorig jaar zomer dagenlang onrustig op straat nadat een zwarte man, Jacob Blake, door witte agenten was neergeschoten. Blake overleefde, maar raakte gedeeltelijk verlamd. Betogingen die aanvankelijk vreedzaam waren, werden 's avonds grimmig en liepen uit op brandstichtingen en plunderingen.

Vuurwapen en verbanddoos

Op de derde avond van de protesten was de toen 17-jarige Rittenhouse met een geweer naar Kenosha gegaan om naar eigen zeggen de plaatselijke middenstand te beschermen. Er waren meer zwaarbewapende mannen die dat daar deden.

Ook had Rittenhouse verpleegmiddelen bij zich om gewonden eerste hulp te bieden. Hij zei dat hij een paar mensen had verzorgd, onder wie een vrouw wier enkel hij had ingezwachteld. Verder had hij naar eigen zeggen graffiti van een schoolmuur gehaald en een brandje bij een kerk geblust.

In de chaos die die avond ontstond, schoot hij twee mannen dood en verwondde een derde.

Dit zijn beelden van die laatste twee schietincidenten:

Derde grimmige nacht in Wisconsin: man wordt neergeschoten in Kenosha

Rittenhouse verklaarde dat de eerste man hem in het nauw had gedreven en diens hand op de loop van zijn geweer had gelegd. De tweede man had hem geslagen met een skateboard en de derde man was met eigen vuurwapen op hem afgekomen. Die laatste man erkende in het verhoor dat hij zijn pistool op de verdachte had gericht voordat hij werd neergeschoten.

Bij de beschrijving van de aanloop naar het doodschieten van de eerste man, Joseph Rosenbaum, barstte Rittenhouse in tranen uit:

Tiener die twee mensen doodschoot bij protest in VS in tranen tijdens verhoor

Het Openbaar Ministerie vervolgt Rittenhouse voor onder meer moord en doodslag. De officieren van justitie proberen de jury ervan te overtuigen dat Rittenhouse zelf het gevaar vormde, door een geweer mee te nemen die avond. Hij zou eropuit zijn geweest om mensen neer te schieten.

"Ik had het vuurwapen meegenomen om mezelf te beschermen", verklaarde de tiener. "Het is niet zo dat ik die avond iemand wilde doden."

Voorafgaand aan het proces oordeelde de rechter dat het OM de mannen die Rittenhouse neerschoot geen slachtoffer mag noemen. Dat is volgens hem een beladen term. "Dat vind ik al heel lang, maar schijnbaar vinden veel andere rechters dat niet." De verdediging mag wel omschrijvingen gebruiken als brandstichter of relschopper, mits wordt aangetoond dat de mannen zich daadwerkelijk daarmee bezighielden.

De zaak maakt in de VS veel discussie los. Aanhangers van de Black Lives Matter-beweging menen dat Rittenhouse en zijn bondgenoten de situatie op scherp zetten met hun gewapende burgerwacht. Een deel van rechts Amerika ziet hem juist als iemand die de rust probeerde te bewaren en zich terecht verdedigde toen hij werd aangevallen. Onder anderen voorstanders van het recht op wapenbezit hebben massaal geld voor zijn verdediging ingezameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl