NOS Nieuws

Wekdienst 9/11: Nieuwe coronaregels Frankrijk • Staatsbezoek aan Noorwegen

Goedemorgen! De Franse president Macron houdt vandaag een toespraak over mogelijke nieuwe coronamaatregelen, en koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen aan hun staatsbezoek aan Noorwegen.

Eerst het weer: In het westen is het vandaag bewolkt met af en toe regen. In het oosten is het zonnig. Het wordt ongeveer 11 graden. De komende dagen blijft het rustig herfstweer met af en toe bewolking, zon en soms een bui.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er is een kort geding in Den Haag: Stichting Demos en Dirk van Kampen uit Dieren eisen dat de oude coronamaatregelen van vóór 25 september 2021 terugkomen. Zo willen zij onder meer een terugkeer van de anderhalvemeter-regel.
  • Een aantal Nederlandse ngo's slepen de Nederlandse Staat voor de rechter. Ze willen dat ons land stopt met wapenleveranties aan de Egyptische marine.
  • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen aan hun staatsbezoek aan Noorwegen. Ze worden ontvangen door door Koning Harald V en Koningin Sonja op Koninklijk Paleis in Oslo.
  • De Franse president Macron spreekt de bevolking toe over mogelijke nieuwe coronamaatregelen.
  • Wat als er een olieramp gebeurt op de Noordzee en duizenden besmeurde vogels aanspoelen aan de kust? Rijkswaterstaat houdt een oefening om dat na te bootsen.

Wat heb je gemist?

Door een snel stijgend aantal coronabesmettingen kunnen verpleeghuizen niet maanden wachten op een boosterprik tegen het virus. De extra prik moet als het even kan nog deze maand gezet worden, zeggen zorgbestuurders in Nieuwsuur.

Ook brancheverenigingen Actiz en SPOT zeggen dat de vaccins sneller bij de bewoners en het personeel van verpleeghuizen terecht moeten komen. Het aantal locaties met besmette bewoners liep de afgelopen weken snel op naar 510, 20 procent van het totaal aantal verpleeghuizen.

Demissionair minister De Jonge zegt "te kijken" of de extra prik vervroegd kan worden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De vier astronauten die eind april met een raket van SpaceX naar het internationale ruimtestation ISS vertrokken, zijn weer terug op aarde. Iets na 04.30 uur landde hun Dragoncapsule in de Golf van Mexico bij de Amerikaanse staat Florida.

De terugreis was wel een beetje ongemakkelijk voor de passagiers. De wc was kapot in de capsule, waardoor de bemanning luiers moest dragen tijdens de acht uur durende vlucht.

Het toilet, dat met een afzuigsysteem zorgt dat alles de goede kant op gaat in gewichtloosheid, bleek te lekken, waardoor er zorgen waren over corrosie van aluminium onderdelen van het ruimtevaartuig. Daarom kregen de astronauten de instructie de wc maar niet te gebruiken. "Dat is natuurlijk niet optimaal", aldus astronaut Megan McArthur tijdens een video-interview voor de terugkeer, "maar we kunnen er wel mee omgaan gedurende de tijd dat we aan boord zijn van de Dragon."

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl