NOS Nieuws

Elektronica- en taxibedrijven zijn groot deel van winst kwijt aan belastingschuld

De belastingschulden die ondernemers tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd, kunnen hen nog lang achtervolgen. De komende vijf jaar moeten taxi- en touringcarbedrijven en het openbaar vervoer gemiddeld meer dan de helft van hun winst gebruiken om de belastingschuld af te betalen. Voor elektronicawinkels is dat zelfs bijna de gehele winst, namelijk 96 procent.

Dat heeft ABN Amro berekend op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tijdens corona konden ondernemers uitstel van belastingbetaling aanvragen. Ruim 10 procent van de ondernemers heeft daar gebruik van gemaakt. Dat belastinguitstel liep 1 oktober af en ondernemers moeten vanaf 1 oktober 2022 binnen vijf jaar de belastingschuld aflossen.

Dat ondernemers vijf jaar de tijd krijgen om de schuld af te lossen, verlicht de druk, stelt ABN Amro. Wel maakt de bank zich zorgen dat de belastingschulden bij een beperkte groep zitten. Zo hebben alle cafés met meer dan vijftig werknemers uitstel van belastingbetaling aangevraagd tijdens corona en de bank vraagt zich af of horecazaken de komende jaren in staat zijn om die schuld af te betalen. Maar ook bijna de helft van de uitzendbureaus en ondernemers in de drankensector hebben een belastingschuld opgebouwd.

Raakt meer sectoren

"Je ziet de werking door de sectoren heen. Schoonmaakbedrijven waren minder op kantoren nodig door het thuiswerken, maar ook uitzendkrachten waren niet nodig door afgelaste evenementen. Dus ook de bedrijven die aan sectoren leveren die direct getroffen zijn door de maatregelen, moesten uitstel van belasting aanvragen", zegt onderzoeker Franka Rolvink Couzy van ABN Amro.

Uit de berekeningen van de bank blijkt dat vooral elektronicawinkels het financieel zwaar kunnen krijgen door het aflossen van de belastingschuld. "Het gaat om elektronica voor consumenten. Die winkels zijn lang dicht geweest en dus gingen klanten online elektronica kopen", zegt Rolvink Couzy.

En dat geldt ook voor de kleding- en schoenenwinkels: een derde van die ondernemers heeft tijdens corona een belastingschuld opgebouwd. Klanten konden niet meer fysiek winkelen en gingen dus meer online bestellen. Tussen en binnen sectoren zijn grote verschillen te zien volgens de bank:

Deel van de winst die bedrijven gemiddeld kwijt zijn aan aflossen belastingschuld

Onderneming Deel van de winst (op basis van 2019)
Autohandel en reparatie 25%
Bouw 15%
Drukkerijen 20%
Elektronicawinkels 96%
Kledingwinkels 47%
Restaurants 20%
Schoenenwinkels 38%
Taxi, touringcars en openbaar vervoer 54%
Uitzendbureaus 33%
Bron: ABN AMRO

Net zoals bleek uit de eerste analyse van de bank neemt de belastingschuld van de bedrijven die personenvervoer faciliteren een grote hap uit de winst. Vermoedelijk zit ook ruim de helft van de totale belastingschuld in die sector. De luchtvaart, taxibedrijven en het openbaar vervoer werden als eerste getroffen door de lockdown en nog steeds wordt er minder gereisd dan voor de coronacrisis.

Het aantal faillissementen is historisch laag door de coronasteun van de overheid. Wel waarschuwt de bank voor faillissementen van bepaalde bedrijven door het moeten afbetalen van de belastingschuld. Zo noemt ABN Amro de scheepsbouw als risicogroep. Een vijfde van die ondernemers heeft een belastingschuld tijdens corona opgebouwd van gemiddeld 676.000 euro. En dat terwijl die branche al jaren minder winst maakt.

Helft van de schuld al weg

In totaal hebben 376.000 ondernemers uitstel van belastingbetaling aangevraagd, goed voor een kleine 42 miljard euro. Maar meer dan de helft van die schuld is al weg: een groot deel is afgelost (17 miljard euro) en voor het andere deel bleek achteraf dat de te betalen belasting te hoog was vastgesteld door de Belastingdienst (5,4 miljard euro).

In de analyse heeft ABN Amro alleen de schulden bij de Belastingdienst meegenomen. Ondernemers kampen bijvoorbeeld ook met huurachterstanden, schulden aan leveranciers of schulden bij familie. De bank geeft aan dat ondernemers ook door de Brexit, hoge grondstofprijzen of de stikstofcrisis het afgelopen anderhalf jaar een belastingschuld konden opbouwen. De uitstelregeling gold niet alleen voor ondernemers die door corona in de problemen kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl