NOS Nieuws

Ondernemers krijgen alsnog drie maanden extra uitstel van belastingen

Ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis, krijgen toch drie maanden extra uitstel van het betalen van belastingen. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën volgt daarmee alsnog een uitspraak van de Tweede Kamer, zei hij vanavond. Het uitstel liep aanvankelijk op 1 juli af, maar wordt nu verlengd naar 1 oktober.

Het extra uitstel was een breed gedragen wens van de Tweede Kamer, die daar begin deze maand een motie over aannam van de VVD. Maar het kabinet ontraadde de motie. Minister Hoekstra zei toen het "echt verstandig" te vinden als bedrijven per 1 juli weer aan hun belastingverplichtingen gaan voldoen.

Het argument van het kabinet was dat de economie inmiddels weer zo ver op stoom is dat de meeste ondernemers voldoende verdienen om hun belastingen, zoals btw en loonheffing, te betalen. Maar volgens de Kamer geldt dat nog lang niet voor alle ondernemers, en kunnen die nu in geldproblemen komen.

Respijt

Het kabinet blijkt toch gevoelig voor dat argument en zal de motie dus uitvoeren. Daarmee krijgen de ondernemers nog eens drie maanden respijt.

Ongeveer een kwart miljoen ondernemers hebben sinds maart vorig jaar gebruikgemaakt van de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen. Daardoor heeft de fiscus nog miljarden aan belastingschuld uitstaan. Vanaf volgend jaar oktober moeten die schulden terugbetaald gaan worden. Bedrijven hebben daar vijf jaar de tijd voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl