Gario, met partijleider Simons op de achtergond
NOS Nieuws

Quinsy Gario zegt lidmaatschap Bij1 op: 'Het hoeft voor mij niet meer'

Quinsy Gario, de voormalige nummer twee op de lijst van Bij1, heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Hij zegt "de strijd voor zijn lidmaatschap" wegens persoonlijke omstandigheden op te geven.

Gario werd half juli door het bestuur geschorst omdat hij zich "manipulatief gedroeg, tweedeling zaaide en zich mannelijk dominant opstelde". De leden van Bij1 zouden vandaag op een ledenvergadering over zijn royement stemmen, maar dat hoeft nu niet meer.

Onderzoeksrapport niet openbaar

Het is nog steeds onbekend om wat voor beschuldigingen het precies gaat. Het zou niet om seksueel grensoverschrijdend gedrag gaan, maar er zou wel sprake zijn van "slachtoffers", zo liet het bestuur eerder weten. Tot onvrede van sommige Bij1-leden is een onderzoeksrapport over de situatie tot nu toe niet openbaar gemaakt. Dat is volgens het bestuur gebeurd om slachtoffers te beschermen.

Partijvoorzitter Jursica Mills noemde het gedrag van Gario "toxisch". Volgens haar klaagden zestien mensen binnen Bij1 over zijn gedrag.

Gario ging tegen het royement in beroep maar zegt nu "wegens persoonlijke omstandigheden geen energie meer in de kwestie te willen steken".

De signalen over Gario kwamen al binnen vanaf het moment dat hij actief werd voor de partij, in 2020, aldus het bestuur. "Sommigen vergeleken hem toen al met het Paard van Troje", zei Simons eerder. Ten onrechte is er toen niet ingegrepen, meent ze achteraf. "Dit had voorkomen kunnen worden. Het spijt mij."

Eind juli verbrak het bestuur van de Haagse afdeling van Bij1 alle banden met de landelijke partij. Volgens hen was door het royement van Gario een onhoudbare situatie ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl