Gario, met partijleider Simons op de achtergrond
NOS NieuwsAangepast

Quinsy Gario, nummer 2 van Bij1, uit partij gezet

Het partijbestuur van Bij1 heeft Quinsy Gario uit de partij gezet, bevestigt de partij na berichtgeving in Trouw. Het lidmaatschap van de nummer twee op de kieslijst bij de Kamerverkiezingen wordt ingetrokken vanwege "signalen dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij".

Het bestuur had naar aanleiding van de signalen opdracht aan een advocatenbureau gegeven om de zaak te onderzoeken. De uitkomsten waren een schok voor het bestuur, staat in een verklaring. Welke beschuldigingen tegen Gario zijn ingebracht, is niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder gaat het niet om seksueel grensoverschrijdend gedrag.

"Zijn lidmaatschap was niet goed voor de organisatie. Bij1 draait volledig om mensen, wij willen dat mensen zich veilig voelen binnen de partij", zegt de partij in Trouw. Gario kan nog bezwaar maken tegen het besluit.

Eerste vervanger

Gario, vooral bekend van zijn acties tegen Zwarte Piet, zegt officieel nog niks te hebben gehoord over het besluit en vult aan dat hij geen kans heeft gehad zijn verhaal te doen bij de onderzoekscommissie. Volgens hem probeerde hij juist zelf pestgedrag en machtsmisbruik aan de kaak te stellen en is er geprobeerd "mijn bestaan binnen de partij te bemoeilijken", zegt hij Trouw.

Volgens het bestuur is Gario wel degelijk persoonlijk op de hoogte gebracht van de schorsing en heeft hij schriftelijk bijgedragen aan het onderzoek van het advocatenkantoor.

Het gedwongen vertrek van Gario kan problemen opleveren als partijleider Sylvana Simons (tijdelijk) de Kamer zou moeten verlaten. Omdat Gario op plek 2 van de kieslijst stond is hij de aangewezen vervanger, ook als hij niet langer lid is van de partij. Pas als hij weigert, komt weer een partijlid in beeld, Rebekka Timmer.

Gario laat zich in de krant niet uit over die hypothetische situatie. Hij voelt vooral onvrede over de ontstane situatie. "Het laatste wat ik wil is dat racistisch Nederland gaat juichen over ruzie in de partij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl