Conflict Bij1 over royement Quinsy Gario loopt hoog op
Er is een conflict ontstaan tussen een deel van de leden en het landelijke partijbestuur van Bij1. Afgelopen maandag werd de nummer 2 op de kandidatenlijst, Quinsy Gario, geroyeerd, sindsdien lopen de gemoederen op sociale media onder leden en sympathisanten hoog op.
Het lidmaatschap van Gario is om onduidelijke redenen beëindigd. Maandag kwam naar buiten dat er signalen waren "dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij". Het bestuur had die signalen laten onderzoeken door een advocatenbureau. En dat rapporteerde dat er beschuldigingen tegen de nummer 2 op de kieslijst zijn binnengekomen.
Het is niet bekend om wat voor beschuldigingen het gaat, maar volgens de partij zijn het er zeker tien. Die gaan niet over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar er zou wel sprake zijn van "slachtoffers". Mede om hen te beschermen, is het rapport tot nu toe niet openbaar gemaakt.
Inmiddels is besloten om zaterdag, op een al geplande bijeenkomst met de leden, toch openheid van zaken te geven. Partijvoorzitter Mills zegt tegen de NOS te begrijpen dat mensen niet snappen waarom het lidmaatschap van Gario is ingetrokken. "We hebben de details niet naar buiten gebracht, omdat we die eerst met Quinsy willen bespreken. Dat is de koninklijke weg, maar we worden door deze leden nu gedwongen daarvan af te wijken."
Quinsy Gario, vooral bekend van zijn acties tegen Zwarte Piet, reageert tot nu toe niet op verzoeken van de NOS om zijn kant van het verhaal te vertellen. In dagblad Trouw zei hij maandag dat hij officieel nog niet op de hoogte is gebracht van zijn royement. Hij zou niet zijn gehoord door de onderzoekers van het advocatenbureau en probeerde naar eigen zeggen juist pestgedrag en machtsmisbruik aan de kaak te stellen.
Pas als Gario weet waarom hij uit de partij wordt gezet, kan hij overwegen om tegen deze beslissing in beroep te gaan, is te lezen in een brief die vandaag naar het bestuur is gegaan, en in handen is van GeenStijl.
De brief is ondertekend door zo'n tweehonderd Bij1-leden die "enorm geschokt" zijn door het nieuws. Zij willen opheldering en excuses. "Door Quinsy neer te zetten als een gevaar voor een veilige werksituatie, wordt er ingespeeld op de racistische 'enge Zwarte man' trope. Dit is volledig onacceptabel."
De mensen die achter Gario staan, zetten op sociale media onder meer vraagtekens bij het onderzoek door een "all-white advocatenbureau" en het "witte bestuur" van de partij. Mariam El Maslouhi, bestuurslid van Bij1 in de gemeente Den Haag, zegt op Twitter dat ze "al snel heeft ervaren hoe sommige mensen van het bestuur niet weten hoe ze zwarte mensen en mensen van kleur horen te bejegenen".
Volgens El Maslouhi was het juist Gario die Bij1 Den Haag altijd "heeft gesteund en gekalmeerd".
'In shock'
Lijnrecht daartegenover staat onder anderen Sandra Salome, voorzitter van de Bij1-afdeling Rotterdam. Zij zegt op Twitter: "Geloof het slachtoffer. Dus ook als de 'dader' iemand is waar je altijd zo tegenop keek." Ze voegt daaraan toe dat ze "in shock" is door de reacties van mensen die van alles denken te weten, maar het niet hebben over "mensen die slachtoffer zijn van onveiligheid".
Zij is bang dat deze mensen zich nooit meer durven uit te spreken. "Van slachtoffers 'eisen' dat ze bewijzen leveren van de gebeurtenissen. Dat is ze nog een keer blootstellen aan toxisch gedrag. Dat kan en mag nooit."
El Maslouhi reageerde vandaag nog op het verhaal van Salome:
Partijvoorzitter Mills hoopt dat het conflict zaterdag kan worden opgelost. Zij wijst erop dat Bij1 bij uitstek een partij is die opkomt voor slachtoffers. "We hebben een gedragscode bij Bij1. Daar moet iedereen zich aan houden. Het boeit me dan niet wie je bent. Of je de koning bent of een boer, die gedragscode geldt voor iedereen. Dus ook voor iemand als Quinsy Gario met veel aanzien."
Zij heeft begrip voor de kritiek dat het bestuur te wit zou zijn. "Maar dat de associatie wordt gelegd met het proces rond Gario vind ik zeer beledigend." Volgens haar is er maar een kleine groep leden die zich nu fel uitspreekt. "We krijgen daarnaast ook veel steunbetuigingen uit de partij. Maar die mensen posten niet en schreeuwen niet zo hard."