Toussaint prolongeert Europese titel, ook De Waard en Steenbergen in de prijzen

Toussaint bij EK oppermachtig op 50 meter rugslag, De Waard pakt brons

Kira Toussaint heeft haar Europese titel op de 50 meter rugslag geprolongeerd. Bij de EK kortebaan in het Russische Kazan was de Nederlandse met een tijd van 25.79 de snelste, Maaike de Waard pakte in 26.11 knap de bronzen medaille.

Een dag eerder won Toussaint ook al goud op de 200 meter rugslag en vanmiddag kwalificeerde ze zich met overmacht voor de finale van de 100 meter rugslag.

Ook medaille Steenbergen

Marrit Steenbergen veroverde in de finale van de 100 meter vrije slag de bronzen medaille. De 21-jarige zwemster scherpte net als in de halve finales haar persoonlijk record aan.

Steenbergen zwemt bij EK kortebaan naar brons op 100 meter vrije slag

In het 25-meterbad zwom Steenbergen naar een tijd van 51,92 seconden. De Poolse Katarzyna Vasikk pakte met 51,58 het zilver en het goud was voor de Zweedse Sarah Sjöström (51,26).

Steenbergen plaatste zich in de halve finales eerder op de dag als tweede voor de eindstrijd en deed dat toen in 52,22. Wereldtopper Sjöström - in het bezit van tien wereldtitels en een olympische titel - was in die halve finale slechts één honderdste sneller.

Kamminga kan titel verdedigen

Arno Kamminga kan zijn titel gaan verdedigen op de 200 meter schoolslag. In Kazan liet hij in de halve finales de concurrentie zijn hielen zien: 2.02,54. Zijn finale staat zaterdagmiddag op het programma.

Jesse Puts en Thom de Boer sneuvelden in de halve finales van de 50 meter vlinderslag.

Bekijk hieronder de reacties van Toussaint, De Waard en Steenbergen na afloop van hun race.

In de halve finales op de 100 meter rugslag, het paradepaardje van Toussaint, domineerden de Nederlandse zwemsters. In de eerste halve finale zwom De Waard met 56,51 de snelste tijd en in de halve finale die daarop volgde liet Toussaint zien waarom zij de regerend Europees kampioene is. Ze tikte met een tijd van 56,04 aan.

Daarmee gaan de twee Nederlandsen als beste twee naar de finale, die staat zaterdagmiddag om 16.30 uur op het programma.

Brutaal

De 19-jarige Tessa Giele stond aan de start van de halve finales 100 meter vlinderslag. Giele opende brutaal en tikte bij de eerste doorkomst als eerste aan. De Nederlandse werd uiteindelijk vierde (57,53) in haar serie en mocht als zevende door naar de finale.

Stan Pijnenburg en Luc Kroon, die dit EK met de estafettemannen al twee medailles veroverden, kwalificeerden zich ook met gemak voor de finale van de 200 meter vrije slag. Pijnenburg deed dat in 1.43,74. Kroon zwom sneller, in de tweede halve finale tikte hij als eerste aan: 1.43,33.