NOS SportAangepast

EK-goud Toussaint met nationaal record, Kamminga doet afstand van titel

Toussaint zwemt naar EK-goud op de 200 meter rugslag

Zwemster Kira Toussaint is de derde finalesessie bij de EK kortebaan in Kazan uitstekend begonnen. Ze kaapte op de 200 meter rugslag niet alleen het goud weg voor de neus van titelverdedigster Margherita Panziera, ze noteerde ook een nieuw Nederlands record.

De titelhoudster op de 50 en 100 meter rugslag startte sterk en nam meteen het initiatief. De verwachte aanval van haar Italiaanse concurrente bleef uit, of beter gezegd: de 27-jarige Amstelveense, die vooral een grote reputatie geniet als sprintster maar in de halve finales ook al veruit de rapste was geweest, ging gewoon te snel voor Panziera.

Toussaint, die op de kortebaan veel baat heeft van haar sterke keerpunten, tikte aan na 2.01,26 en daarmee haalde ze een flinke hap van haar oude record. Dat stond sinds een maand op 2.02,09.

Een blije Kira Toussaint na haar gouden race op de 200 meter rugslag

Panziera moest zich troosten met zilver (2.02,05) en het brons was voor de Oostenrijkse Lena Grabowski (2.04,74).

'Grote meiden-tijd'

"Mijn plan was om de eerste vijf banen gecontroleerd te zwemmen en daarna gas te geven", geeft een blije Toussaint later prijs. "Maar ik zag dat ze na 100 meter nog heel dichtbij lag, dus ik zette even goed aan. Ik weet niet, ik werd maar niet moe. het was een heel lekkere race.'

Toussaint na gouden EK-plak: 'Ik werd maar niet moe'

En dat resulteerde niet alleen in een Europese titel, maar ook in een nieuw Nederlands record, waar ze maar liefst acht tiende vanaf snoepte. "Ja, 2.01,2... Ik had nooit gedacht dat ik die tijd ooit zou zwemmen. Dat is een 'grote meiden-tijd', zeg maar. dan doe je ook op wereldniveau heel leuk mee. Daar ben ik echt heel erg blij mee."

Gemengde gevoelens voor 'bronzen' Kamminga

Met Arno Kamminga bracht Oranje een tweede kampioenskandidaat in het water, maar de schoolslagspecialist slaagde er niet in zijn titel op de 100 meter te prolongeren.

De nummer twee van de Olympische Spelen kwam na een matige start niet verder dan de derde plaats, zij het dat zijn eindsprint wel een nieuw nationaal record opleverde: 55,59, drie honderdste onder zijn vorige toptijd.

De zege ging echter ook niet naar Ilja Sjymanovitsj, die sinds december 2020 met 55,34 het wereldrecord in handen heeft en in de halve eindstrijd daar al met 55,45 bij in de buurt was geweest. De Wit-Rus had in de finale 55,77 nodig en zag tot zijn afgrijzen dat de Italiaan Nicolo' Martinenghi hem met 55,63 voor was geweest.

Kamminga zat na afloop toch met gemengde gevoelens. "Ja, of het nou een olympische finale is, een EK of een clubkampioenschap, ik ga altijd voor de winst. Dus ook hier. Ik ben er heel dichtbij gekomen. En ik ben hartstikke trots op mijn pr, een van de beste tijden ooit gezwommen, in de allersnelste 100 meter school-finale ooit."

Meteen na de gouden race van Toussaint haalden vier mannen het podium op de 50 meter vrije slag, maar daartoe behoorden niet de Nederlandse troeven Thom de Boer en Jesse Puts. Zij moesten genoegen nemen met de vijfde en zesde plaats.

De Boer kwam met 20,97 twee honderdste tekort op de Pool Pawel Jurasek en de Rus Vladimir Morozov, die beiden brons pakten. Puts was nog eens 0,02 langzamer.

De zege ging naar Szebastián Szabó. De Hongaar, die vooral te boek staat als een vlinderslagspecialist, was met 20,72 de Italiaan Lorenzo Zazzeri te snel af.

Vierde plaatsen

Marrit Steenbergen greep in de finale van de 100 meter wisselslag ook al net naast een medaille. De 21-jarige Friezin had zich als tweede gekwalificeerd voor de eindstrijd, achter de Zweedse grootheid Sarah Sjöström, maar beiden bleken niet opgewassen tegen de Poolse Alicja Tchórz die in baan zeven in 57,82 naar het goud zwom.

Twee keer net niet voor Oranje bij EK kortebaan

Steenbergen, die in 2015 als 15-jarige al eens brons veroverde op dit nummer maar na haar doorbraak door fysieke en mentale problemen weer terugviel, startte niet zo best en was daardoor meteen veroordeeld tot een inhaalrace. Uiteindelijk bracht die haar nog dicht bij het podium, maar ze kwam 0,10 tekort voor het brons dat in handen kwam van Sjöström.

Het zilver was voor de Russin Maria Kameneva, die haar inhaalrace op de laatste 25 meter net niet beloond zag worden en op 1,01 van Tchórz finishte.

Op de 4x50 meter wisselslag voor vrouwen was er eveneens een vierde plaats voor de Nederlandse delegatie. Na de vlinderslag lag Oranje dankzij Toussaint aan kop, maar Kim Busch, Maaike de Waard en Valerie van Roon konden die positie niet vasthouden. Het goud was voor Rusland.

Toch ook tevredenheid

Een half uur voordat Steenbergen de teleurstelling had moeten wegslikken op de wisselslag, had ze al een eerste duik achter de rug en zich geplaatst voor de eindstrijd van de 100 meter vrije slag. Dat deed ze tot haar grote tevredenheid met een nieuw persoonlijk record: 52,22.

Daarmee was Steenbergen 0,4 seconde sneller dan in de series, die in de ochtenduren werden afgewerkt, en hoefde ze alleen Sjöström, die 0,01 sneller was, voor zich te dulden. Voor Busch viel het doek: met haar 53,75 eindigde ze als twaalfde en bleef ze dus buiten de topacht.

Op de 50 meter rugslag overleefden twee Nederlandse zwemsters de halve eindstrijd, maar dat was geen verrassing. Zeker niet waar het titelhoudster Toussaint betrof, al moest zij met 26,07 poleposition laten aan de Française Analia Pigree die de twee baantjes in 26,05 voltooide.

De derde tijd was voor De Waard, die op 26,10 uitkwam en daarmee haar beste tijd ooit met 0,07 overtrof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl