NOS Sport

Estafettezwemmers zorgen met brons wederom voor succes bij EK kortebaan

Estafettemannen zwemmen in slotmeters nog naar brons op EK kortebaan

Op de tweede finaledag van de EK zwemmen kortebaan in de Russische stad Kazan hebben de estafettemannen een bronzen medaille in de wacht gesleept op de 4x50 meter wisselslag.

Stan Pijnenburg, Arno Kamminga, Jesse Puts en Thom de Boer persten er in de slotmeters nog net de derde tijd van het finaleveld uit: 1.32,16. Het Oranjekwartet dook daarmee ook nog 0,78 seconde onder het Nederlands record uit 2009.

Een dag eerder behaalden ze al goud op de 4x50 meter vrije slag. Toen was er ook goud voor Luc Kroon op de 400 vrij en zilver voor de estafettevrouwen op de 4x50 vrij.

Estafetteploeg over brons: 'Dubbeltje valt nu wel onze kant op'

De tweede dag bestond vooral uit series en halve finales. Zo zwom Kira Toussaint zich met speels gemak naar de finale op de 200 meter rugslag van donderdagmiddag. De torenhoge favoriet voor de titel op die afstand zwom de snelste tijd (2.03,90) in het Russische 25-meterbad.

En Arno Kamminga kan zijn titel gaan verdedigen op de 100 meter schoolslag. Hij kwalificeerde zich in een tijd van 55,82 voor de finale. Daarmee evenaarde hij het Nederlandse record dat hij een week geleden zwom. Kamminga ging achter wereldrecordhouder, de Wit-Rus Ilja Sjymanovitsj (55,45), als tweede door.

Thom de Boer en Jesse Puts drongen door tot de finale van de 50 meter vrije slag. Beiden tikten aan na 21,00 en haalden daarmee als gedeeld vierde de eindstrijd van donderdag. De Boer en Puts moesten Szebasztian Szabo (20,87), Pawel Juraszek (20,91) en Vladimir Morozov (20,98) voor zich dulden in de halve finales.

Bijrol De Waard en Busch in finale 50 vrij

Ook Maaike de Waard en Kim Busch stonden op de startblokken van de 50 meter vrije slag. Maar in de finale speelden de twee slechts een bijrol. De Waard eindigde als zesde, Busch als zevende.

Bekijk hieronder de finale van De Waard en Busch.

Zwemsters Busch en De Waard komen te kort in finale 50 vrij bij EK kortebaan

De Waard haalde met 24,10 wel 0,22 seconde van haar persoonlijk record af. Busch bleef met 24,35 ver van haar PR verwijderd. De titel was een prooi voor de superieure Sarah Sjöström. De Zweedse, die in 2017 op dit onderdeel ook goud won, zegevierde in 23,12. Het is voor Sjöström haar 23ste Europese titel.

Marrit Steenbergen haalde als tweede de eindstrijd van de 100 wissel. Met 58,41 moest ze alleen Sjöström (57,92) voor laten. Busch redde het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl