Kira Toussaint
NOS Sport

Toussaint als snelste door bij EK kortebaan, Kamminga zwemt derde tijd

Op de tweede dag van de EK kortebaan in Kazan hebben de Nederlandse zwemmers goede zaken gedaan in de series.

Acht zwemmers en een estafetteploeg kwamen in actie tijdens de ochtendsessie; alleen op de 50 meter vrije slag gingen niet alle Nederlanders door.

Op die afstand pleegden Stan Pijnenburg, Kenzo Simons, Jesse Puts en Thom de Boer broedermoord. Ze zwommen zich allemaal in de toptien, maar omdat er per land slechts twee man in de halve finales mogen starten (beste zestien), waren de druiven zuur voor Pijnenburg (21.32) en Simons (21.22).

De Boer (21.02) en Puts (21.12) waren respectievelijk goed voor de tweede en vierde tijd. De Italiaan Lorenzo Zazzari noteerde als enige een tijd onder de 21 seconden (20,98).

Pijnenburg, Puts en De Boer stonden daarna samen met Arno Kamminga aan de start op de 4x50 meter wisselslag. Het viertal plaatste zich met de vierde tijd (1.33,07) voor de finale, die vanavond op het programma staat. Rusland was met 1.32,69 het snelste.

Toussaint als snelste door

Kira Toussaint bereikte met de snelste tijd de halve finales op de 200 meter rugslag. Toussaint, na drie wereldbekerzeges favoriete in Kazan, tikte aan na 2.06,17. Dat was ruim boven haar Nederlandse record (2.02,09), eerder dit jaar gezwommen in Boedapest.

Arno Kamminga

Marrit Steenbergen en Kim Busch schaarden zich met respectievelijk de derde en vijfde tijd ook onder de beste zestien op de 100 meter wisselslag.

Arno Kamminga haalde de halve finales op de 100 meter schoolslag met de derde tijd.

Busch en Maaike de Waard wisten zich maandag al te plaatsen voor de finale op de 50 meter vrije slag, die later vandaag op het programma staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl