NOS SportAangepast

Europese titel voor Kroon en estafettemannen, zilver voor vrouwen op 4x50 vrij

Goud voor zwemmer Kroon op 400 meter vrije slag bij EK kortebaan

De eerste dag van de EK kortebaan zwemmen in Kazan heeft de Nederlandse ploeg drie medailles opgeleverd. Luc Kroon verraste met de Europese titel op de 400 meter vrije slag. Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Thom de Boer grepen het goud op de 4x50 vrij. Voor de Nederlandse vrouwen was er zilver op de 4x50 vrij.

Kroon versloeg in de finale, waar veel wereldtoppers ontbraken, de Italianen Matteo Ciampi en Marco De Tullio. De 20-jarige Volendammer versnelde in het laatste gedeelte van de race en haalde in de laatste baan Ciampi nog in. De tijd die hij neerzette, 3.38,33, was een verbetering van zijn eigen Nederlands record.

"Het voelde goed", analyseerde Kroon na afloop zijn winnende race. "Ik begon rustig aan en liet mezelf niet opjagen door die andere gasten. De laatste honderd meter kon ik nog wat extra gas geven."

Bekijk in de carrousel de reacties van de goudenmedaillewinnaars:

Ook Maarten Brzoskowski had zich geplaatst voor de finale van de 400 meter vrije slag. Hij tikte als zesde aan.

Ook succes voor estafetteploeg

Ook op de 4x50 meter vrije slag was er Nederlands succes. Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Thom de Boer grepen de Europese titel. Met 1.22,89 waren ze maar liefst 1,54 sneller dan het Nederlands record dat december vorig jaar gezwommen werd.

In een sterk bezette finale zette Puts direct de toon, waarna ook Pijnenburg als eerste aantikte. Simons moest daarna een plaats inleveren, maar dankzij een fenomenale laatste 25 meter van De Boer ging Oranje met het goud aan de haal.

De Italianen, met onder anderen Alessandro Miressi en Marco Orsi, werden op 0,03 van Nederland tweede en de Russen, met Kliment Kolesnikov en Vladimir Morozov, finishten als derde.

Bekijk in de carrousel de finales van de 4x50 vrij van de mannen en vrouwen:

De Nederlandse vrouwen op de 4x50 meter vrij, Kim Busch, Maaike de Waard, Kira Toussaint en Valerie van Roon, kwamen net tekort voor het goud. Zij moesten de Russische ploeg voor zich dulden.

"Het is lang geleden dat een estafetteteam van de mannen goud heeft gewonnen. Het was een heel bijzondere ervaring'', aldus startzwemmer Puts. Simons, die als derde het water in dook, kijkt ook met een goed gevoel terug. "Ik had de zenuwen flink te pakken, maar we hebben het samen gedaan. Supergaaf."

Finaleplaats voor Busch en De Waard

Busch en De Waard kwamen ook individueel in actie. Ze plaatsten zich op de 50 meter vrije slag voor de finale, die woensdagavond op het programma staat. Beide Nederlandse zwemsters zaten in de tweede halve finale. Busch werd daarin vierde met een tijd van 24,22, De Waard tikte na 24,32 aan als vijfde.

Hun tijden waren net genoeg voor een finaleplaats. Busch plaatste zich als zevende voor de eindstrijd, De Waard als achtste. De Zweedse Sarah Sjöström was de snelste in de halve finales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl