Luc Kroon is sinds kort de Nederlands recordhouder op de 400 meter vrij slag
NOS Sport

Zwemmers Kroon en Brzoskowski naar EK-finale, ook Busch en De Waard door

Vier van de tien Nederlandse zwemmers hebben op de eerste dag van de EK kortebaan in Kazan de series overleefd. Twee van hen kwalificeerden zich direct voor de finale, twee plaatsten zich voor de halve finales. Voor de overige zes viel het doek.

Luc Kroon en Maarten Brzoskowski kwamen in actie op de 400 meter vrije slag en zwemmen vanavond om de medailles. Kroon - de 19-jarige Volendammer is sinds kort de Nederlands recordhouder met 3.39,69 - noteerde met 3.40,78 de tweede tijd. Alleen de Italiaan Marco De Tullio was, een honderdste van een seconde, sneller.

De 26-jarige Brzoskowski zwom 3.42,30 en haalde daarmee als achtste en laatste de finale.

Busch en De Waard door op 50 vrij

Op de 50 meter vrije slag was Nederland met vier zwemsters uitstekend vertegenwoordigd. Kim Busch en Maaike de Waard bereikten de halve finales, Tamara van Vliet en Marrit Steenbergen strandden in de series.

Kim Busch was de snelste Nederlandse op de 50 meter vrije slag

Busch klokte met 24,15 de vijfde tijd, De Waard met 24,32 de negende. Steenbergens 24,60 was goed genoeg geweest voor de halve finales, als met Busch en De Waard niet twee landgenotes sneller waren geweest. Er mogen per land maar twee zwemsters starten in de halve finales. Van Vliet tikte aan na 24,93, de 24ste tijd.

Ranomi Kromowidjojo, wereldrecordhoudster op de 50 meter vrij, heeft een zwempauze ingelast en laat de EK schieten.

De Jong eerste reserve

Rosey Metz en Tes Schouten werden op de 100 meter schoolslag uitgeschakeld, net als Thomas Verhoeven op de 100 meter vlinderslag. Imani de Jong miste op 0,23 seconde de finale op de 800 meter vrije slag, maar mag nog een beetje hopen. De Jong is de eerste reserve, dus als er iemand afhaakt mag ze alsnog starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl