ANP
NOS Sport

Toussaint soeverein naar halve finales, ook Pijnenburg en Kamminga snel in series

Rugslagspecialiste Kira Toussaint heeft zich ook op haar derde individuele nummer op de EK kortebaan verzekerd van een halvefinaleplaats. Een dag nadat ze in een Nederlands record Europees kampioene werd op de 200 meter rugslag, zette ze in de series van de 100 meter rugslag de snelste tijd neer.

De titelverdedigster was in Kazan met 56,67 nipt sneller dan de Russische Maria Kameneva. Ook Maaike de Waard plaatste zich voor de halve finales. Zij zwom met 57,82 de zesde tijd.

De twee Nederlandse rugslagspecialisten plaatsten zich donderdag als respectievelijk tweede en derde al voor de finale van de 50 meter rugslag. Die finale is, net als de halve finales van de 100 meter rugslag, vanavond.

Pijnenburg en Kroon snel in series

Op de 200 meter vrije slag plaatsten Stan Pijnenburg en Luc Kroon zich met gemak voor de halve finales. Pijnenburg zette met 1.42,91 de tweede tijd van de series neer, Kroon tikte aan na 1.43,33, wat uiteindelijk de vijfde tijd bleek te zijn.

ANP
Stan Pijnenburg

Maarten Brzoskowski werd het kind van de rekening van de snelle tijden van zijn landgenoten. Hij werd zevende in 1.43,42, maar omdat er per land slechts twee zwemmers in de halve finales mogen staan, werden de series voor Brzoskowski het eindstation. Ook Tim Hoogerwerf (zeventiende) strandde.

Bij de halve finales van de 50 meter vlinderslag staan vanavond eveneens twee Nederlanders op het startblok. Jesse Puts en Thom de Boer plaatsten zich door in de series respectievelijk zesde en elfde te worden. Kenzo Simons (negentiende) en Thomas Verhoeven (21ste) vielen buiten de boot.

Arno Kamminga sleepte een ticket voor de halve finales in de wacht op de 200 meter schoolslag. De titelverdediger, die donderdag brons won op de 100 meter schoolslag, moest in de series alleen de Rus Michail Dorinov voor zich dulden: 2.02,88 om 2.03,98.

Giele door, Holkenborg niet

De maandag negentien jaar geworden Tessa Giele bereikte de halve finales van de 100 meter vlinderslag. Zij kwam met 58,01 tot de zevende tijd. De Italiaanse Elena di Liddo was met 56,91 het snelst.

Op de 200 meter wisselslag redde Silke Holkenborg het niet. Ze zette in de series de 21ste tijd neer (2.13,74).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl